DIA DE LA CONSTITUCIÓ

Cs se'n va de la marxa per la Constitució a BCN per una pancarta contra la llei antimasclista

«No es poden fer proclames que qüestionin la lluita contra una de les pitjors xacres de la nostra societat», afirma el partit taronja

zentauroepp51240552 politica pancarta191206123656

zentauroepp51240552 politica pancarta191206123656

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Ciutadans va decidir aquest divendres cancel·lar a última hora la seva participació en la manifestació amb motiu del Dia de la Constitució pels carrers de Barcelona a l’exhibir-se una pancarta que exigia la derogació de la llei de violència de gènere. 

Els taronges havien confirmat l’assistència del seu líder a Catalunya, Lorena Roldán, i el president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, però minuts abans que comencés la marxa van desconvocar la seva atenció als mitjans de comunicació i van marxar. «No es pot fer proclames que qüestionen la lluita contra una de les pitjors xacres de la nostra societat», van censurar en un comunicat. 

La pancarta en qüestió afirmava que la llei integral de violència de gènere «vulnera l’article 14 de la Constitució» que estableix que «els espanyols són iguals davant de la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social».

Unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar per la Via Laietana per exigir el blindatge de la Constitució en el seu 41è aniversari i reclamar que el PSOE no pacti amb l’independentisme el futur Govern. Una manifestació menys nombrosa que en anteriors edicions però que va acaparar tots els focus per la presència del líder de Vox, Santiago Abascal, que va preferir assistir a aquesta cita en comptes de fer-ho a la celebració institucional al Congrés. 

Notícies relacionades

La capçalera va estar presidida per representants de les entitats convocants (Espanya i Catalans i Catalunya Suma Por España) i per dirigents del PP i Vox. El president d’Espanya i Catalans, Javier Megino, es va dirigir a la plana major del constitucionalisme per reclamar «unitat d’acció davant de l’enemic comú que és el separatisme».

Per la seva banda, el líder del PPC, Alejandro Fernández, va assegurar que les negociacions del PSOE amb ERC s’estan produint «fora de la Constitució» perquè «parlen d’autodeterminació». Abascal es va reivindicar com a «dic de contenció davant els que volen destruir la unitat nacional i els que pacten amb colpistes».