nous parlamentaris

El Congrés acull el 41è aniversari de la Constitució amb la investidura de Sánchez en l'aire

Serà la primera vegada que la reelegida presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, i la nova presidenta del Senat, Pilar Llop, rebin els convidats

lainz46160261 fotodeldia  graf2793  madrid  06 12 2018   los expresidentes181206194542

lainz46160261 fotodeldia graf2793 madrid 06 12 2018 los expresidentes181206194542 / Zipi

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Congrés acollirà aquest divendres, 6 de desembre, l’acte central del 41è aniversari de l’aprovació en referèndum de la Constitució de 1978, amb la 14a legislatura acabada d’estrenar i en plenes negociacions de la investidura  negociacions de la investidura del president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Serà la primera vegada que la reelegida presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, i la nova presidenta del Senat, Pilar Llop, assumeixin la tasca de rebrerepresentants  del Govern, del poder judicial, de les diferents institucions i dels principals partits nacionals que es donen cita, cada any, al palau de la Carrera de San Jerónimo per celebrar aquesta efemèride.

També serà la primera vegada per al líder de Vox, Santiago Abascal, i per a la resta de nous parlamentaris que van prendre possessió dels seus escons en les sessions constitutives del Congrés i del Senat del dia 3.

En l’aniversari de la llei de lleis d’aquest any, a més delsmembres del Govern en funcions de Pedro Sánchez i d’altes institucions de l’Estat, hi haurà representants del PSOE, del PP, de Vox, de Ciutadans i d’Unides Podem, que aquest any hi enviarà una delegació que encapçalarà el líder de la formació morada, Pablo Iglesias.

Presidents assistents

A més, en aquesta edició hi han confirmat la seva assistència diversos presidents autonòmics, entre ells els de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco; Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; Navarra, María Chivite; Múrcia, Fernando López Miras; Andalusia, Juanma Moreno; Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, o Canàries, Ángel Víctor Torres.

Els qui ja han comunicat que no participaran en aquests actes commemoratius són els presidents d’Aragó, Javier Lambán; de les Balears, Francina Armengol –hi acudirà en el seu lloc el conseller econòmic Iago Negueruela–, i de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

En una carta dirigida a la presidenta del Congrés, Torra remarca que no acudirà a l’acte a la Cambra baixa perquè afirma que la Constitució no representa ja la «majoria dels catalans» i perquè, a més, està determinat a impulsar una Carta Magna catalana.

Però en els actes commemoratius d’aquest divendres hi haurà, a més, altres baixes: a les dels parlamentaris d’Esquerra Republicana  (ERC), Bildu, Junts i el PNB, aquest any s’hi uniran la CUP, que ha aterrat per primera vegada al Congrés, i el BNG, que torna a tenir representació després de diverses legislatures.

Negociació decisiva

Tant el BNG com ERC i el PNB mantenen obertes negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, ja que els seus vots són determinants perquè prosperi la candidatura del líder socialista.

Segons el programa, la presidenta del Congrés rebrà al seu despatx la presidenta del Senat i des d’allà totes dues s’adreçaran a l’entrada del palau de la Cambra baixa per saludar un a un els convidats.

Després, a les 12 del migdia, començarà l’acte institucional al Saló dels Passos Perduts amb el discurs de Batet, que aquesta mateixa setmana ja va pronunciar unes paraules després d’accedir a la presidència del Congrés en què cridava a invertir en «respecte i diàleg lleial».

Després de la seva al·locució, les presidentes de les cambres baixa i alta oferiran una recepció a diputats, senadors i convidats en la qual tindran lloc els coneguts com a ‘corrillos’, converses informals entre els representants polítics i els periodistes on se sol parlar de l’actualitat política del país.

Govern de coalició

En aquesta ocasió, és més que probable que en aquestes converses es colin les negociacions en què es troba immers el PSOE amb Unides Podemper a la conformació d’un Executiu de coalició i en els contactes que està mantenint des de fa dies amb diferents partits polítics per mirar de teixir recolzaments per a la investidura de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

S’ha de veure si el president del Govern en funcions i el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, possibles socis d’un futur Govern de coalició, participen en aquests ‘corrillos’ o seguiran amb la discreció que ha caracteritzat aquest segon ‘round’ entre els dos líders per mirar de configurar un Executiu.

La recepció del Dia de la Constitució és l’acte central amb què el Parlament celebra l’aniversari de l’aprovació de la Carta Magna. Amb motiu d’aquesta efemèride, les cambres organitzen cada any les Jornades de Portes Obertes, que al Congrés van tenir lloc els dies 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre, just abans de la sessió constitutiva del nou Congrés, i al Senat, just després, els dies 4 i 5.