EL CAS DELS ERO

El jutge investigarà el préstec del Govern de Chaves a una empresa càrnia

El fiscal va sol·licitar indagar si l'expresident andalús i nou ex alts càrrecs de la Junta van cometre prevaricació i malversació

L’expresident andalús Manuel Chaves, davant la comissió parlamentària que investiga irregularitats en la Fundació Andalusa Fons de Formació i Ocupació.

L’expresident andalús Manuel Chaves, davant la comissió parlamentària que investiga irregularitats en la Fundació Andalusa Fons de Formació i Ocupació. / María José López (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El Jutjat d’Iinstrucció número 6 de Sevilla ha atès aquest dimarts la petició de la fiscalia i ha obert diligències per investigar la concessió, el 1999, per part de la Junta d’Andalusia, d’un préstec de 5,8 milions d’euros a una empresa càrnia de Jaén. La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar la imputació per prevaricació administrativa i malversació de l’expresident andalús Manuel Chaves condemnat a nou anys d’inhabilitació pel‘cas ERO’– i nou ex alts càrrecs més del seu Govern, entre els quals figuren cinc exconsellers.

El jutge de reforç José Ignacio Vilaplana atén així la sol·licitud d’Anticorrupció, que entén que «mai hi va haver voluntat» de recuperar part de l’ajuda atorgada a l’empresa Hijos de Andrés Molina (Hamsa), més tard coneguda com a Primayor. L’operació va causar un menyscapte dels fons públics d’uns 3,7 milions. 

Notícies relacionades

L’ajuda va ser concedida fa dues dècades sota la fórmula de préstec pont o avançament fins a l’arribada de subvencions, i va ser considerada l’origen del sistema dels ERO fraudulents, ja que les objeccions que va rebre l’Executiu per concedir aquests fons van portar a buscar una fórmula amb menors controls administratius. 

Els encausats

El jutge investigarà, a més de Chaves, els exconsellers Gaspar ZarríasGuillermo Gutiérrez, José Antonio Viera, Antonio Fernández Francisco Vallejo. També, l’exviceconseller d’Innovació Jesús María Rodríguez Román; l’ex director general de Treball i Seguretat Social Francisco Javier Guerrero; l’expresident de l’IFA Salvador Durbán, i l’ex director general de l’agència IDEA Miguel Ángel Serrano. La nova peça separada de la macrocausa dels ERO també involucra cinc directius de la companyia càrnia.