LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

Andalusia només ha recuperat 15 milions d'euros del frau dels ERO

L'Executiu andalús dona per perduts 25 milions, quantitat que podria augmentar ja que no hi ha resolució ferma sobre un centenar de milions

El temps transcorregut hi juga en contra, ja sigui per prescripció o extinció de les societats beneficiàries a les quals reclamar els diners

zentauroepp51196847 rueda de prensa posterior a la reuni n semanal del consejo d191203192252

zentauroepp51196847 rueda de prensa posterior a la reuni n semanal del consejo d191203192252 / Maria Jose Lopez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Junta d’Andalusia va reconèixer aquest dimarts que fins al moment només ha pogut recuperar 15 milions d’euros dels ajuts dels ERO fraudulents que s’han determinat irregulars. 25 milions més es donen ja per perduts, ja que el temps transcorregut des de la seva concessió ha provocat la prescripció o l’extinció de les societats beneficiàries per reclamar. No obstant, temen que aquesta quantitat de diners irrecuperables sigui més gran, ja que en els llimbs queda una partida d’expedients sobre la qual els tribunals encara no s’han pronunciat o que es troben en diferents fases de reclamació, i que rondarien el centenar de milions d’euros.

Són les dades que consten a l’informe analitzat aquest dimarts en el Consell de Govern andalús i elaborat per la Conselleria d’Hisenda sobre la recuperació de fons en el frau dels ERO, després que la recent sentència sobre la peça políticasentència determinés que tots els ajuts concedits via transferència de finançament, uns 680 milions de la partida 31-L, eren il·legals. No obstant, part d’aquests ajuts van anar a parar a treballadors o empreses que es van ajustar a procediment, i els tribunals encara no s’han pronunciat formalment sobre 120 dels expedients d’ajuts procedents d’aquests 680 milions. Per això, la complexitat de la tasca de reclamar els fons. Per aquesta raó, el Govern regional mira de donar llum sobre la marea de xifres a fi de recuperar «el màxim possible» d’aquells ajuts els expedients dels quals ja s’han declarat irregulars, com va concedir ahir el responsable de l’àrea, Juan Bravo.

Segons les dades facilitades després de creuar informació entre les diferents conselleries, la Junta d’Andalusia hauria pagat fins ara 402 milions d’euros per prejubilacions i ajuts a empreses en crisi, i queden pendents de pagament 63 milions d’euros més fins a l’any 2025 per a 3.251 treballadors. En cap cas els denominats «intrusos» estarien entre aquests beneficiaris, van ressaltar des de l’Executiu.

Notícies relacionades

A més, dels 218 expedients revisats d’inici, procés iniciat pel Govern socialista, 91 van acabar en mans de la justícia. Hi ha 28 sentències que són favorables a l’administració per 18 milions d’euros, mentre que 20 expedients més per valor de 13,7 milions encara esperen sentència. Sis ajuts més per import de 5,7 milions encara estan en fase de revisió.

El temor de l’Executiu

Així mateix, la Conselleria d’Ocupació exigeix la devolució de 36,1 milions d’euros, sense que hi hagi ara per ara cap reclamació dels beneficiaris. A aquesta xifra se sumen 35,5 milions més de 18 expedients sobre els quals el gabinet jurídic, o fins i tot el Consell Consultiu, van determinar que no era procedent sotmetre’ls a aquesta revisió d’ofici. L’Executiu andalús del PP Cs no oculta els seus temors sobre que sigui impossible reclamar aquests dos blocs d’ajuts, que ascendeixen a 71,1 milions d’euros, ja sigui per prescripció o extinció de les societats. Paral·lelament, el Tribunal de Comptes reclama, a més, la devolució de 118 milions d’euros, i compta ja amb sentències favorables a la Junta per 17 milions d’euros.