INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Dos jutjats investiguen les ferides dels ulls per projectils policials

Fins a quatre persones van resultar lesionades per l'impacte de pilotes de goma o foam al globus ocular

Els lesionats van participar en concentracions de protesta a l'aeroport del Prat i a la plaça d'Urquinaona

zentauroepp50401992 pol aeroport albalat191203140407

zentauroepp50401992 pol aeroport albalat191203140407 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de el Prat de Llobregat i un altre de Barcelona estan investigant el llançament per part de la Policia Nacional o els Mossos d’Esquadra de pilotes de goma o foam que van ferir dos manifestants durant les concentracions que es van produir a la capital catalana i a l’aeroport en protesta per la sentència del procés contra els dirigents independentistes.

El primer dels processos judicials, el que s’instrueix al Prat es va obrir arran de la comunicació de l’hospital que havia rebut un ferit amb pèrdua de visió a un ull arran dels aldarulls que van tenir lloc a l’aeroport de Barcelona el 14 d’octubre, quan centenars de persones van bloquejar les instal·lacions aeroportuàries. En aquest cas, el grup Iridia de drets humans es personarà com a acusació popular, segons han assegurat aquest dimarts un dels seus membres en una roda conjunta amb la xarxa d’observadors Som Defensores. En l’operació policial va participar-hi la Policia Nacional i també agents dels Mossos, que, segons els testimonis, portaven una escopeta de foam.

Un altre jutjat, però aquesta vegada de Barcelona, ha admès a tràmit una denúncia per un altre jove lesionat a un ull suposadament arran de llançament d’un projectil policial. Aquesta persona va resultar ferida en un ull el 18 d’octubre a la plaça d’Urquinaona. Aquestes indagacions, segons Iridia, estan en una fase molt inicial.

Dos ferits més

Dues persones més van perdre la visió d’un ull per l’impacte d’un projectil en els aldarulls que van tenir lloc durant aquestes dates a Barcelona. Una d’elles ha posat el seu cas en mans d’un advocada, tot i que es desconeix si ha presentat o no denúncia. L’altre ferit encara no ha presentat cap denúncia.

El col·lectiu Som Defensores ha atès 149 persones que asseguren haver patit agressions policials. D’aquest total, 54 han explicat que van patir l’impacte de foam (el 60%) o de pilotes de goma (el 40%). El foam és el projectil utilitzat pels Mossos per dispersar manifestacions i es va començar a utilitzar després de la prohibició de l’ús de pilotes de goma acordada pel Parlament. No obstant, aquesta restricció només implica la policia de la Generalitat. Així, la Policia Nacional sí que va fer servir durant els incidents ocorreguts per la sentència del procés les pilotes de goma. La xarxa d’observadors, a més, han comptabilitzat que del global de persones ateses, 18 van rebre cops de porra al cap.

Impacte de projectils

Notícies relacionades

Fins ara, s’han presentat 21 denúncies contra agents de la policia, de les quals 15 seran representades pel grup Iridia. Dos són per cops de porra, set per impacte de projectils (foam i bales de goma), una pel desplaçament d’una dona per una furgoneta de la Brigada Mòbil, quatre per presumptes maltractaments i una per una presumpta agressió a un periodista. Des de Som Defensores es van atendre 68 trucades relacionades amb detencions de manifestants i, d’aquests, s’ha donat assessorament jurídic a 23 persones i representació lletrada a 19.

El Sirecovi de l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona, per la seva banda, ha presentat un informe sobre vulneracions de drets després de visitar a la presó 22 persones que van ser detingudes durant els incidents. Segons aquesta entitat, alguns van patir «violència física o psicològica» en algun moment de l’arrest. També denúncia que en tots els reconeixements mèdics es va produir amb presència policial, contràriament a les recomanacions internacionals.