POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Picabaralla entre Torra i Iceta per la llengua

El president qualifica d'«irresponsable» el líder del PSC per acusar l'independentisme d'«instrumentalitzar el català»

Els socialistes es capbussen en un tema que fins ara consideraven tabú i que era una obsessió taronja

psc

psc / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb Cs en caiguda, el PSC es vol erigir com el far antiindependentista en les pròximes eleccions. Després de fer diversos gestos per pescar exvotants al mogut riu taronja, els socialistes han obert el meló de laimmersió lingüística, tema que era per ells tabú fins ara i una de les obsessions de Cs des del seu naixement. La polèmica, generada des que es va conèixer divendres la idea de Miquel Iceta de «flexibilitzar» la immersió, ha viscut aquest diumenge un nou episodi amb la picabaralla entre el líder del PSC i Quim Torra.

«¡És una irresponsabilitat tan gran!», ha exclamat a Twitter el president després que el primer secretari del PSC acusés a RAC-1 que «part de l’independentisme ha instrumentalitzat el català». Iceta ha defensat la nova proposta socialista sobre la immersió lingüística, denunciant que els nacionalismes «tendeixen a intentar utilitzar la llengua com a factord’enfrontament». La ponència congressual advoca per «ampliar les hores de castellà i anglès d’acord amb les necessitats de cada escola», de manera que s’aconsegueixi un «model plurilingüe» i «flexible» que concordi amb la realitat sociolingüística de Catalunya.

Després que els socialistes tornessin a ser la segona força a les generals a Catalunya (i la primera opció no independentista), Iceta vol aglutinar al vot constitucionalista en les pròximes catalanes, com va fer Inés Arrimadas en les de fa dos anys. El pròxim congrés del PSC, que se celebrarà del 13 al 15 de desembre i en el qual Iceta serà l’únic candidat, serà una bona posada de llarg de cara als nous comicis que es divisen en l’horitzó. El document marc de la cita posa sobre la taula un assumpte que, tot i que alguns sectors del partit reivindicaven des de fa molts anys debatre públicament, no s’havia qüestionat portes enfora perquè es considerava material massa sensible.

«Hem arribat a la conclusió que necessitem propostes que cridin una mica l’atenció sobre problemes reals, com la immersió», explica una font socialista. Tot i que la majoria ha volgut veure en aquesta jugada una picada d’ullet a antics votants de Cs, aquesta veu planteja que va dirigida a l’independentisme moderat. «Recuperant la proposta de Josep Bargalló [conseller d’Educació], que va ser molt criticada pels partidaris del manifest koiné [que advoca perquè el català sigui l’única llengua oficial a Catalunya], és una manera de deixar en evidència la contradicció entre els dos, els moderats i els ‘koinés’».

«Es busquen els 250.000 vots fronterers amb Cs»

De tota manera, alguns dels consultats consideren que a l’abordar «un tema tan delicat» com la immersió «es busquen els 250.000 vots fronterers amb Cs» davant de la caiguda del projecte taronja. Un gest que aniria en la línia de la participació en les manifestacions antiindependentista de Societat Civil Catalana o l’enduriment del discurs contra els separatistes. 

Notícies relacionades

«Ja vam deixar l’ambigüitat quan vam recolzar el 155 [per molt que José Montilla no el votés al Senat]», rebat una altra veu del partit. «Hem endurit el discurs perquè s’ha endurit la fractura al país», coincideix una altra font consultada, que considera que és igual de reprovable que l’exministre José Ignacio Wert parlés d’«espanyolitzar els nens catalans» com els que «volen nacionalitzar els nens a les escoles». En aquest sentit destaca que la seva proposta educativa no té res a veure amb la de Cs o el PP, sinó que segueix la proposta aparcada per Bargalló d’intentar millorar la immersió lingüística, flexibilitzant-la per adaptar-se a la realitat de cada entorn. 

Malestar en el soci parlamentari

Malgrat que Iceta hagi incidit que no es pretén abandonar el model actual, la proposta ha generat malestar a Units per Avançar, soci dels socialistes al Parlament. La formació ja li va traslladar a Iceta la seva preocupació per aquest assumpte, ja que consideren que és «massa sensible» i que no s’ha de tocar «ni una coma» sobre la immersió ni moure’s la llei d’educació de Catalunya. «Si això s’alterés nosaltres no podríem mantenir aquesta vinculació, però no ho diem com un avís, sinó com la reafirmació d’una posició política», va assenyalar dissabte Ramon Espadaler, diputat del grup de PSC-Units per Avançar al Parlament.