CONSULTA VINCULANT

Suport massiu de les bases del PSOE a la coalició amb Podem

El 92% de la militància aprova l'acord en una consulta amb el 63,1% de participació

El recolzament supera el que els afiliats van donar al pacte amb Cs el 2016

sanchez / periodico

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Marmol

El sentiment arrelat en les bases socialistes que és necessària la col·laboració entre partits d’esquerres va cristal·litzar aquest dissabte en el recolzament massiu que els militants van donar al’acord de coalició de govern pactat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el 12 de novembre al Congrés dels Diputats. Ningú tenia dubtes que el suport seria majoritari i les expectatives estaven posades en superar la participació de la consulta del 2016 quan es va preguntar per l’acord amb Ciutadans. Ho van aconseguir. 103.718 afiliats (el 63,1% del cens) van votar en el referèndum intern vinculant i el 92% va validar la coalició, cosa que significa un sòlid reconeixement a la decisió de Sánchez. A Catalunya, els resultats van ser especialment positius. El PSC i la JSC van aconseguir una participació del 44,9% (13 punts per sobre del 2016) i van obtenir un recolzament del 93,6%.

 

Si hi va arribar a haver un tímid debat intern sobre la conveniència d’aquesta aliança després de les eleccions generals, la resposta de la militància el conclou definitivament. Ara, l’executiva del partit haurà de ratificar el que han aprovat els afiliats. 

Notícies relacionades

Tot i sabent que el pacte amb els morats depèn d’un controvertit aval d’ERC encara per negociar, els afiliats socialistes van mostrar el seu compromís per una aposta progressista i van respondre afirmativament a la pregunta ‘¿Recolzes l’acord assolit entre el PSOE i Unides Podem per formar un Govern progressista de coalició?’. 

Fa tres anys i mig, el febrer del 2016, Sánchez, que havia arribat a la secretaria general enarborant la bandera de l’esquerra, va recórrer a la militància per preguntar si ratificava l’acord al qual havia arribat amb Albert Rivera, després de cedir a les intenses pressions de barons i d’un comitè federal que va vetar l’acostament a Podem.  Llavors va participar el 51,7% del cens socialista i el 78,9% van votar a favor, tot i que que el pacte finalment es va frustrar perquè no va aconseguir l’aval d’Iglesias en el ple d’investidura. Les expectatives aquesta vegada eren superar aquestes xifres.