ERC consultarà dilluns a les seves bases sobre la investidura de Sánchez

La pregunta serà: «¿Estàs d'acord a rebutjar la investidura de Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació?»

erc / periodico

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

ERC vol forçar Pedro Sánchez a sortir del racó. Que s’oblidi de la seva, fins ara, tàctica negociadora, que ha sigut la de no negociar i ventar un mal major si el recolzament requerit (a uns pressupostos, a una investidura) no es produïa. I, en canvi, ocupi el centre de l’escenari amb una proposta. Els republicans fa de 10 que clamen als quatre vents que se situen, ara mateix, en el ‘no’ a la investidura de Sánchez, i encara fa més dies que tenen la sensació que al carrer Ferraz de Madrid, a la seu del PSOE, se’ls creuen poc o gens.

Davant d’això, ERC, segons va poder saber ahir EL PERIÓDICO, ha decidit realitzar una consulta interna a la seva militància. Serà dilluns que ve, 25 de novembre, via telemàticai amb un horari de votació de nou del matí a dos quarts de nou del vespre. A les nou se sabrà el resultat. El moment de la consulta, lluny encara d’una eventual sessió d’investidura i al principi del procés negociador, indica clar i net que els republicans volen empènyer els socialistes a moure’s, a realitzar una oferta.

També la formulació de la pregunta que ha decidit la direcció del partit –que, com va prometre, s’ha abonat als avantatges de la tecnologia dels nous temps, això és, a les consultes telemàtiques–sembla que ha estat pensada per enviar aquest missatge de pressió. «¿Estàs d’acord a rebutjar la investidura de Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una mesa de negociació?» És a dir, votar sí és dir-li no a Sánchez... a menys que es mogui.

Cal recordar que el passat 10-N, els republicans es van deixar, respecte al 28-A, dos escons i més de 160.000 vots. I ho van fer al rere-país, on el recolzament explícit a la investidura fallida de juliol va coure més.

Doble blindatge

La consulta és una de les formes de blindatge del partit cap a l’opinió pública més partidària de desentendre’s de la governabilitat espanyola. L’altra és la recerca de la unitat estratègica amb els postconvergents, per estalviar-se elpressing ERCdes d’aquest flanc.

Al Parlament es va fer ahir la primera reunió entre republicans i JxCat, però n’hi haurà més. La diferència no és només d’escons (13 a 8, a favor d’ERC), sinó també d’interlocució. A diferència del que passa amb els republicans, no hi ha prevista de moment cap conversa negociadora, de cara a la investidura, entre el PSOE i JxCat.

Dilluns passat, en una d’aquestes arengues de les quals Ferraz no va prendre nota, la número dos extramurs del partit,Marta Vilalta, ja va detallar les condicionsque posaven els republicans per entendre que Sánchez es «movia». La creació d’una mesa de negociació, és a dir, un nivell d’exigència superior al de la mesa de diàleg, en la qual els participants s’asseuen sense condicions. Dit d’una altra manera, que el PSOE s’oblidi d’aquesta falca que acompanya a qualsevol proposta de converses i que és «sempre dins del marc constitucional». A més, va explicar llavors Vilalta, aquesta mesa havia de comptar amb un calendari establert i mesures concretes que permetin garantir el compliment del que es pacti. 

Última decisió

El resultat de les votacions es traslladarà, quan el moment processal ho requereixi, al consell nacional del partit. Dit d’una altra manera, seran els òrgans del partit els que determinin si Sánchez s’ha mogut molt, poc o gens. I els que acabaran decidint el sentit del vot final, si és que se celebra sessió d’investidura. 

Notícies relacionades

Oficialment, el PSOE prefereix no avançar esdeveniments ni fer especulacions sobre quina serà la resposta a la consulta i advoquen per esperar a dilluns, detallen Iolanda Mármol i Juan Ruiz. No obstant, fonts socialistes no neguen que aquesta decisió complica els plans de Sánchez per aconseguir una investidura ràpida, abans de Nadal. Fonts governamentals admeten haver rebut la notícia amb sorpresa i creuen quela manera en què hi ha redactada la pregunta no aplana el camí de l’abstenció d’ERC. En tot cas, el Govern central guarda amb pany i clau l’evolució de les negociacions. 

Seguiu tota l’actualitat política al canal de Telegram de EL PERIÓDICO (telegram.me/elperiodico).