IMPUTAT PEL TSJC

Salvadó (ERC); els pressupostos de la República eren un regal de noces a Aragonès

L'exsecretari d'Hisenda nega haver organitzat l'1-O i assegura que l'Agència Tributària es va mantenir dins de les competències autonòmiques

zentauroepp50982140 grafcat8163  barcelona  19 11 2019   el exsecretario de haci191119154838

zentauroepp50982140 grafcat8163 barcelona 19 11 2019 el exsecretario de haci191119154838 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El diputatd’ERC i exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó s’ha desmarcat aquest dimarts davant de la jutge de l’organització del referèndum de l’1-O i ha assegurat que l’Agència Tributària Catalana que va desplegar durant el seu mandat es va mantenir sempre dins de les competències autonòmiques.

De fet, la portada d’uns hipotètics pressupostos de 2018 del «Govern de la República Catalana» que va intervenir la Guàrdia Civil era una targeta per a un regal de noces del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, segons ha adduït aquest dimarts davant del jutge l’exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó.

Al correu, titulat «Portada», l’exdirectora de Pressupostos de la Generalitat, Anna Terrach, adjuntava a Salvadó dues propostes de caràtula, una amb un pont modern sobre un riu i una altra amb unes vistes del campanar d’un petit poble, que la remitent apuntava podia tractar-se de Pineda de Mar (Barcelona).

Salvadó ha precisat avui que el document que li va enviar Terrach era l’esbós per a una targeta amb què planejaven decorar la caixa que contenia el regal de noces del llavors exsecretari d’Economia al vicepresident de la Generalitat, que es casava en aquella època.

Per aquest motiu, ha afegit l’exsecretari d’Hisenda, la portada incloïa una fotografia de Pineda de Mar, localitat natal de Pere Aragonès.

En la portada intervinguda figurava l’escut de la Generalitat i, sota la capçalera de «Govern de la República de Catalunya», es detallava que el document fa referència a la «Llei 1/2018, del 2 de gener. Pressupostos 2018».

Al seu informe, la Guàrdia Civil va concloure que els arxius intervinguts demostraven la planificació de la Generalitat en el seu procés cap a la independència, «fins al punt» que van arribar a dissenyar la portada per a la «immediata edició» dels seus primers pressupostos com a estat independent.

Notícies relacionades

Segons han informat fonts judicials, Salvadó, que va ser un dels detinguts en l’operació de la Guàrdia Civil del 20-S contra els preparatius del referèndum, ha declarat prop de tres hores com a imputat davant de la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret, pels delictes de malversació, revelació de secrets i desobediència.

L’exsecretari d’Hisenda, que a diferència del 20 de setembre del 2017 ostenta ara la condiciód’aforat per ser diputat d’ERC el Parlament, és investigat pel seu paper en l’organització de l’1-O i en la creació de les anomenades «estructures d’Estat» que el Govern de Carles Puigdemont va anunciar que estava impulsant, entre elles una Agència Tributària pròpia per a Catalunya.