Els independentistes busquen fórmules per esquivar la suspensió parcial de la resposta a la sentència de l'1-O

Els grups constitucionalistes demanen a la Mesa que custodiï i debati possibles esmenes i transaccions

zentauroepp50864217 parlament191112101730

zentauroepp50864217 parlament191112101730 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els grups independentistes cavil·len fórmules per esquivar el Tribunal Constitucional (TC) i mantenir fins a l’última coma d’una proposta de resolució que revesteixen de resposta institucional a la sentència del procés. Unes línies que els va costar consensuar i que arribaran al ple convocat el 26 i 27 de novembre, com a mínim, editades. 

Després d’àrdues negociacions, JxCatERC i la CUP van perfilar un text que va ser suspès parcialment el 5 de novembre. Els magistrats de l’alt tribunal van impugnar, a instàncies del Govern espanyol, part del punt 11, que exposa que la Cambra catalana «reitera i reiterarà tantes vegades com vulguin els diputats la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític». Els serveis jurídics del Parlament van ordenar paralitzar aquest incís i van deixar constància de la seva suspensió en elButlletí Oficial del Parlament (BOPC).

El període d’esmenes continua obert i els anticapitalistes el van utilitzar per registrar una esmena ideada per esquivar el TC que consisteix a afegir un nou punt que adverteix i rebutja la suspensió dictada, mentre reprodueix íntegrament el contingut suspès. Un driblatge en el qual esperen tenir el recolzament dels socis en el Govern, que, de moment, estudien el seu aval. 

«El TC ha tornat a atemptar contra la nostra llibertat ideològica i de participació política coartant una vegada més drets d’electors», va vindicar el diputat de la CUP, Carles Riera, confiat en una maniobra que torna a posar contra les cordes els membres sobiranistes de la Mesa, especialment el president del Parlament, Roger Torrent

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, no va voler detallar encara els seus plans i es va limitar a dir que el seu partit «fa dos anys que planta cara i denuncia la repressió». A ERC demanen cautela i asseguren que estudien l’esmena cupaire. 

Fonts dels partits constitucionalistes van indicar ahir que «ja no valen les trampes i martingales» al Parlament, perquè, tot i que els independentistes tractin de driblar la suspensió, la Mesa ha sigut advertida fins a quatre vegades pel TC que qualsevol iniciativa tramitada sobre l’autodeterminació de Catalunya o contra la monarquia pot portar conseqüències penals. 

Notícies relacionades

Els grups constitucionalistes van exigir a la Mesa que informi d’esmenes i eventuals transaccions perquè es discuteixi la seva tramitació en la reunió habitual dels dimarts, una trobada que se celebrarà poques hores abans que comenci el ple. «Estarem alerta», van dir fonts parlamentàries, i van exigir a la Mesa que frenin els intents. Des delPPC,van criticar que «hi havia la possibilitat d’incloure propostes de la resta de grups» en aquesta sessió plenària, «però els independentistes han decidit que l’oposició no tingui iniciativa legislativa». 

Torrent ha reiterat en diverses ocasions que està «disposat a assumir les conseqüències» de la defensa que a l’hemicicle «es pugui parlar de tot», tot i que afirma que «no posarà en risc els funcionaris» que també han sigut advertits pel TC.