NEGOCIACIONS PSOE-ERC

Pere Aragonès i el PDECat coincideixen: «La declaració de Pedralbes és un bon punt de partida» per a la investidura

El vicepresident del Govern insisteix a reclamar una «taula de negociació» entre governs o entre partits

Núria Marín (PSC) també apunta a l'escenari de Pedralbes com un «punt de partida per avançar»

GRAF370. BARCELONA, 01/11/2019.- El coordinador nacional de ERC y vicepresidente del Govern, Pere Aragonés, realiza declaraciones a los medios este mediodía en Barcelona, durante el primer día de campaña electoral de cara a las próximas elecciones del 10N. EFE/ Andreu Dalmau

GRAF370. BARCELONA, 01/11/2019.- El coordinador nacional de ERC y vicepresidente del Govern, Pere Aragonés, realiza declaraciones a los medios este mediodía en Barcelona, durante el primer día de campaña electoral de cara a las próximas elecciones del 10N. EFE/ Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El vicepresident del Govern i coordinador nacionald’ERC, Pere Aragonès, considera que l’escenari de la declaració de Pedralbes és un «bon punt de partida» i un «bon esquema» per acostar els republicans a la investidura de Pedro Sánchez. Hores després, el PDECat s’ha pronunciat en el mateix sentit. (Seguiu en directe les negociacions per a la investidura).

Hores abans de la reunió entre la negociadora del PSOE, Adriana Lastra, i el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, Aragonès ha assenyalat en declaracions a Onda Cero que tot el que serveixi per abordar el conflicte entre Catalunya i l’Estat amb una solució política acosta ERC a investir Sánchez.

Aragonès ha explicat, sobre la possibilitat d’establir una taula de partits, com ofereix el PSOE, i que ERC matisa que ha de ser de «negociació», que el document de Pedralbes es tracta d’un «bon punt de partida». «Podem desenvolupar aquest acord, perquè establia un esquema de sortida política», ha posat de relleu, entenent que el document tenia «ambigüitat» per permetre que posicions allunyades comencin a «canviar el marc d’actuació». «No s’ha de cronificar el conflicte, sinó buscar solucions», ha assenyalat.

«Podem ser flexibles»

Amb tot, insisteix que pot ser una altra proposta a Pedralbes, però hi ha d’haver «taula de negociació», amb dues parts que defensen els interessos, que poden ser els partits o els governs. «Podem ser flexibles», ha dit sobre els termes d’aquesta hipotètica taula.

Per a Aragonès el rellevant és que «hi hagi llibertat per posar a sobre de la taula la solució que planteja cada part, que els acords tinguin seguretat jurídica i hi hagi garanties de compliment».

Segons ha recalcat, l’independentisme no renunciarà a l’autodeterminació de Catalunya, però entén que d’entrada en una taula no es pot demanar a una altra part que renunciï als seus principis, amb referència al Govern central. «L’empatia és essencial per intentar trobar camins de solució. Per a nosaltres la solució és un referèndum, però veurem quina proposta hi ha per part de l’Estat», ha indicat el vicepresident català.

El PDECat se suma

El PDECat també defensa que la declaració de Pedralbes pot ser un «primer pas» per la investidura de Sánchez. Fonts del partit han explicat a l’agència ACN que continuen oberts al diàleg i a qualsevol fórmula que permeti un «acostament real» entre el Govern i la Moncloa.

D’altra banda, el partit que presideix David Bonvehí fa pinya amb Laura Borràs i confia en les gestions i decisions de JxCat al Congrés. El PDECat secunda el lema de la campanya del 10-N de no recolzar a Sánchez «a canvi de res», mentre hi hagi presos i «exiliats».

La posició actual del PDECat contrasta amb la que tenia després del 28-A. Quan Borràs mantenia el «no» a Sánchez, l’entorn a Bonvehí reclamava l’abstenció. El president del Govern, Quim Torra, la direcció de JxCat i altres actors com la JNC apostaven llavors pel rebuig del candidat socialista però diferents càrrecs locals i comarcals del PDECat van mostrar el seu enuig cap a Torra, perquè donava per fet el «no» de JxCat a Sánchez. Alhora demanaven l’abstenció de JxCat per obrir un procés de diàleg posterior. Ara, però, el PDECat fa pinya amb Borràs i els diputats electes al Congrés.

Després del 28-A els presos també van ser focus d’atenció a l’hora de decidir el vot a la investidura. En una carta a la direcció de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull van demanar l’abstenció de la formació. Finalment els tres dirigents empresonats a Lledoners van virar i van acceptar el «no» al president espanyol en funcions, posició que sempre ha defensat Borràs. Sànchez, Turull, Rull i Quim Forn –que havien de ser caps de llista abans de quedar inhabilitats pel Suprem– no han fet arribar cap indicació a JxCat, ara per ara.

Marín (PSC) també apunta a Pedralbes

Notícies relacionades

L’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, també creu que la declaració de Pedralbes «podria ser un punt de partida per avançar» cap a un acord que permeti la investidura de Sánchez.

En declaracions a SER Catalunya, Marín ha assenyalat que si les parts «estan d’acord», l’escenari de Pedralbes pot servir per facilitar la investidura.