té sensació d'orfandat representativa

Felipe González critica que el PSOE i Podem es reparteixin primer els càrrecs

És «com donar un càrrec a Juanito i així Juanito critica menys», assenyala l'expresident

Demana «a qui estigui en el Govern» que «defensi la Constitució»

GRAF3448. MADRID, 24/06/2019.- El expresidente del Gobierno Felipe González interviene en el debate Un diaólogo sobre los retos de España y América Latina celebrado en el marco de la inauguración del XII Foro Atlántico, este lunes en Casa América, en Madrid. EFE/Ballesteros

GRAF3448. MADRID, 24/06/2019.- El expresidente del Gobierno Felipe González interviene en el debate Un diaólogo sobre los retos de España y América Latina celebrado en el marco de la inauguración del XII Foro Atlántico, este lunes en Casa América, en Madrid. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’expresident del Govern Felipe González ha criticat que el PSOE i Unides Podem s’hagin repartit primer els càrrecs del Govern abans de parlar del programa que marcarà la pròxima legislatura perquè la casa «es construeix des de baix, no es construeix per la teulada». L’exdirigent socialista admet tenir un sentiment d’«orfandat» representativa.

«No m’agrada, una cosa que tots entendran, que després de discutir tantes vegades que el primer que cal fer és posar-se d’acord en el programa, amb les coses més elementals, el primer que sapiguem és com es reparteixen els càrrecs, això no m’agrada, em sembla que la casa es construeix des de baix, em sembla que no es construeix per la teulada», ha insistit González en la seva intervenció en la presentació de l’estudi ‘Joves, Internet i democràcia’.

González ha destacat que «potser» començar pel repartiment de càrrecs «faciliti les coses» per aconsegir un acord, ja que és «com donar-li un càrrec a Juanito i així Juanito critica menys», però, segons ell, ens hem de «prendre seriosament i de veritat quins són els paràmetres pels quals Espanya estarà en condicions d’assumir el seu paper i la seva crisi constitucional abans que es converteixi en una crisi d’Estat».

No obstant, ha assegurat que desconeix el preacord a què han arribat el PSOE i Unides Podem, que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias dimarts passat, i per tant no pot opinar si «està bé o està malament» fins que no el llegeixi. «Quan tingui prou elements em pronunciaré, a més crec que hi ha una consulta a militants i tinc el dret a ser consultat», ha afegit.

Defensa de la Constitució 

González ha demanat a «qui sigui que estigui en el Govern» que defensi la Constitució Espanyola davant els que volen trencar-la «unilateralment» perquè els partits constitucionalistes han de ser constitucionalistes «de veritat» i «no utilitzar-la com a instrument militant per desqualificar l’altre».

«Ara veig que hi ha defensors de la Constitució que hi no creuen, ni en una Constitució garantista, que és el que ens dona la superioritat moral davant els qui volen trencar-la, no canviar-la, sinó trencar-la, les constitucions no es reformen ni es llancen a les escombraries per fer-ne una altra», ha especificat.

També ha recordat que existeix un Estatut d’Autonomia per dir als qui volen trencar el territori d’Espanya, als partits independentistes, que «això és el que hi ha» i que per això «no ocorrerà» una ruptura en aquest país, ja que «no es tracta d’esquerres o de dretes», sinó que és «pura transversalitat».

Per això, ha avisat que ell no acceptarà, si s’arriba al propòsit de trencar les regles de convivència que «en part ja estan trencades», una ruptura territorial perquè això seria «trencar amb el paquet de ciutadania» de què depèn «la igualtat» entre territoris. «Si en el territori d’Espanya hi ha una part que té uns drets fora del paquet de ciutadania que no tenen la resta d’espanyols, mai ho acceptaré, perquè això no és igualtat al territori», ha puntualitzat.

«Orfandat representativa»

Notícies relacionades

González ha admès que té un sentiment d’«orfandat representativa», malgrat que «tothom sap» quin partit polític vota, després d’haver de tornar a les urnes quatre vegades en quatre anys seguits per celebrar eleccions generals. No obstant, ha assegurat que aquesta «anomalia» que Espanya tingui tants comicis electorals no farà que perdi «ni una sola oportunitat de votar» perquè ha de «compensar» tots els anys en què «no deixaven» per no tenir democràcia.

«Jo tinc un dèficit de vot en la meva vida i malgrat el disbarat que per a mi suposa haver de votar quatre vegades en quatre anys, jo continuo votant i si no ho aconsegueixen, jo continuaré votant, tot i que tindré més sensació d’orfandat representativa», ha especificat.