A CATALUNYA

Macrooperació de la Guàrdia Civil per desviació de fons de l'esport

Detingut el director general d'Esport, Gerard Figueres, i l'exregidora del PDECat, Maite Fandos

La trama pretenia «vehiculars» diners públics destinats a la candidatura a les olimpíades d'hivern de BCN

esports / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil va desplegar dimarts, sota la direcció del jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, una àmplia operació per presumpta malversació de fons públics de la Secretària General General de l’Esport, i la recol·locació presumptament irregular del’exregidora del PDCat de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos. En la trama de desviació de diners públics a fundacions de l’òrbita sobiranista i de Convergència, com Catmon i Igman, figural’empresa  pública Equacat, que gestiona el Canal Olímpic de Castelldefels, així com Ferrocarrils de la Generalitat. Una denúncia prèvia afirmava que part d’aquestes quantitats podria haver anat a parar al PDCat, però no es descarta que s’hagin utilitzat per a altres finalitats. Aquest partit, no obstant, ha negat la seva implicació.

Els agents de l’institut armat van detenir ahir el secretari general de l’Esport de la Generalitat i exdiputat al Parlament, Gerard Figueras; l’exregidora del PDCat a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Junta de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos; Alejandro Gallo Navarro, apoderat de l’empresa pública Equacat, i Lluis Pellisera, subdirector general de gestió i recursos humans del Consell Català de l’Esport, als quals se’ls atribueix els presumptes delictes de malversació de fons, prevaricació i tràfic d’influències.

Membres de la Policia Judicial de Zona de la Guàrdia Civil de Catalunya van practicar, així mateix, registres en instal·lacions públiques i quatre domicilis particulars, al si de l’operació Voloh, en busca de proves de presumptes d’irregularitats en partides pressupostàries i subvencions i contractacions arbitràries, així com diners desviats a publicitat en revistes d’entitats sobiranistes. Una de les dependències que han sigut les de la Secretaria General de l’Esport.

Tràfic d’influències

La trama desarticulada presumptament tenien la intenció de «vehicular» fons destinats a la candidatura olímpica dels Jocs Olímpics d’Hivern de Pirineus-Barcelona 2030, segons les interlocutòries d’entrada i registres dictats pel jutge d’instrucció Joaquín Aguirre. Aquest transvasament de diners s’havia de fer a través de la creació d’una fundació que, pel que sembla, s’havia de

Segons els investigadors, Gerard Figueres va intervenir perquè l’exregidora del PDECat fos col·locada en la Diputació de Barcelona com a assessora de l’àrea d’innovació quan va deixar de ser regidor. En aquesta maniobra, en la qual van participar rellevants polítics catalans i del PDECat, tenia dos objectius: tenir-la controlada perquè havia amenaçat d’explicar assumptes sensibles i aprofitar aquesta destinació per a, a través de la constitució d’una fundació, presumptament desviar diners que d’entrada anava destinat a la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern, que s’havia de formalitzar aquesta tardor i té un gran suport de la Generalitat i de l’empresariat català.

Les funcions que exerceix Fandos no són les inherents al seu càrrec en la Diputació de Barcelona i estarien lligades, segons el jutge, a la candidatura olímpica. Així es desprèn de les converses que Figueras manté amb diverses persones i en què afirma que el programa dels Jocs Olímpics d’Hivern tiraria endavant i que permetria incorporar Fandos. Els investigats, a més, esmenten el finançament del projecte amb possibles aportacions públiques i la intenció de traspassar fons a través d’una fundació. Per desenvolupar aquest pla es pretenia contactar amb alts membres del govern català.

Informació sensible

En la interlocutòria d’entrada i registre al domicili de Fandos, el jutge Aguirre exposa que la necessitat de col·locar Fandos a les institucions públiques no era només un interès laboral, sinó que, si no es feia, podria «descontrolar-se» i explicar coses que «podrien afectar negativament» l’exconsellera Neus Munté, la regidora Elsa Artadi, la secretària general de la Presidència Meritxell Masó i el president del PDECat, David Bonvehí.

El magistrat exposa que s’ha acreditat «l’enorme preocupació» que mostren els investigats davant de l’eventual pèrdua de la Generalitat, per la qual cosa seria la Diputació de Barcelona (governada pel PSC i Junts per Catalunya) la institució que pretenien utilitzar per col·locar persones de la seva confiança, com Fandos. Les gestions per «aclarir» el futur de Fandos van arribar al punt que el seu amic Gerard Figueras parlés amb persones «amb influència política notòria», com Elsa Artadi, Xavier Trias i Artur Mas. El jutge posa en relleu el paper jugat per l’exconsellera Neus Munté, que situa com la persona que hauria influït en altres càrrecs de la Diputació de Barcelona perquè nomenessin, Fandos assessora i això «consensuat» amb Bonvehí i Artadi.  

La trama

La investigació del jutge Aguirre arrenca el maig del 2018arran d’una macrooperació amb 20 registres i 30 detencions per un presumpte cas de corrupció a la Diputació de Barcelona. L’operació Estela es va iniciar mesos abans pel repartiment presumptament irregular, a través de subvencions, de més de dos milions d’euros, durant el mandat del president Salvador Esteve (CiU).

Notícies relacionades

Aquests ajuts anaven a parar a empreses, fundacions, en algun cas de l’òrbita independentista, i patronals que, en realitat, havien d’haver anat destinades a prestar assistència tècnica a països en vies de desenvolupament.

Mesos després, el jutge Aguirre es va fer càrrec d’una investigació de la Fiscalia de Barcelona pelpresumpte desviament de fons destinats a l’esport que, a través d’una entitat sobiranista, haurien anat a parar al PDECat. A les entrades i registres efectuats el maig del 2018, la Policia Nacional va trobar apunts comptables sobre una d’aquestes operacions.