PROTESTES PER LA SENTÈNCIA DE L'1-O

Tsunami Democràtic talla l'AP-7 a la Jonquera i crida a bloquejar la frontera

La mobilització provoca retencions de més de 20 quilòmetres i el trànsit és desviat per l'N-II

tall-a-la-jonquera / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El tall de l’AP-7 convocat per Tsunami Democràtic que congrega gairebé 2.000 persones a la frontera amb França, entre la Jonquera (Girona) i el Pertús (França), s’ha iniciat a les 8.55 hores d’aquest dilluns i segueix en marxa, amb l’objectiu que, segons els organitzadors, pugui prolongar-se tres dies. És la seva anunciada «acció més ambiciosa», que volen allargar fins dimecres com a protesta a lasentència de l’1-O. ElsCDR han anunciat que s’afegeixen al tall, que ja provoca més de 20 quilòmetres de cues. El tall, que ja ha arribat a més de sis hores de durada, es realitza als dos costats de la frontera, on s’han congregat diversos centenars de persones. Malgrat això, l’‘app’ de Tsunami insta els seus seguidors a acudir a aquests talls.

Els vehicles estan sent desviats per l’N-II, totalment col·lapsada. Mentrestant, al tall han quedat atrapats desenes de camioners. L’organització de les petites i mitjanes empreses de transport per carretera, Fenadismer, calcula que són més de 20.000 els camions afectats pel bloqueig que manifestants en contra de la sentència del «procés» apliquen a la frontera per l’autopista AP-7, a la Junquera (Girona). 

Els manifestants han disposat un escenari de grans dimensions al mateix punt fronterer, en sentit a Espanya, amb altaveus, on ha actuat Lluís Llach. A més, han aixecat barricades amb blocs de ciment que eren allà amb motiu d’obres a la via.

Tant a la part espanyola com a la francesa hi ha una forta presència policial que no ha actuat de moment. Això sí, la Gendarmeria francesa ja ha avisat els manifestants de la seva intenció d’actuar per alliberar l’autopista. Això ha portat un alcalde de la zona a intervenir-hi.

video 3572322 / periodico

«Avui comencem una nova forma de protesta, fent servir la tecnologia per defensar els drets i llibertats col·lectives. Amb aquest nou paradigma, els vehicles són els protagonistes de l’acció i, per això, fa falta ser massius», assenyalen en el comunicat.

En aquesta acció, doncs, els vehicles són clau. Tsunami substitueix les persones físiques pels vehicles. «L’Estat ha deixat clar que si la població posa el seu cos per defensar els seus drets, respondrà amb violència policial contra les persones. Per això, proposem canviar el cos pel cotxe», assenyala. «Tota protesta amb vehicles estàtics a l’Estat ha acabat sense conseqüència ni penal ni administrativa. Tsunami entén que és un camí a explotar», afegeixen. 

De moment, els Mossos estan prenent nota dels vehicles buits al carril de sortida de Catalunya direcció nord. També comproven si el cotxe està obert, i, si ho està, en revisen l’interior. 

En el seu comunicat, Tsunami explica que «amb ajuda dels companys de la Catalunya Nord», han pogut tallar l’AP-7 en els dos sentits de circulació a la frontera. «Aquesta mobilització vol ser un crit a la comunitat internacional que faci entendre a l’Estat espanyol que l’únic camí és asseure’s i parlar», afegeixen.

escenario-ap-7 / periodico

Notícies relacionades

Divendres passat, Tsunami ja va anunciar una acció que seria«un 11-S de tres dies», i va advertir que mentre no hi hagi una solució política, la gent continuarà mobilitzada. «Demana festa a la feina almenys un dels dies. Has d’estar disposat a desplaçar-te pel territori, i si pots, a passar la nit fora», afirmava la plataforma en un comunicat, que deia que seria necessària roba d’abric, bateries per al mòbil, menjar, sac de dormir, tenda de campanya i una actitud tenaçment no violenta.

La plataforma independentista crida a la mobilització mentre no hi hagi una solució a l’«exercici del dret a l’autodeterminació, la llibertat dels presos, exiliats i represaliats, i el lliure exercici de drets fonamentals», sigui quin sigui el resultat de les eleccions.