RELACIONS DIPLOMÀTIQUES

Els Reis viatgen a Cuba en plena incertesa política

La primera visita d'Estat, en el marc del 500è aniversari de l'Havana, corregeix una «anomalia històrica»

Davant les crítiques per no veure dissidents, l'Executiu recorda que «el Rei no fa política a Espanya»

zentauroepp50854044 los reyes de espa a  don felipe y do a letizia pone rumbo a 191111214818

zentauroepp50854044 los reyes de espa a don felipe y do a letizia pone rumbo a 191111214818 / Raul Terrel

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els llaços històrics, culturals, socials, comercials i econòmics que uneixen des de fa segles Espanya i Cuba no havien pogut durant les ultimes quatre dècades més que els nusos de la política. Aquesta, amb acostaments i distanciaments en la relació bilateral i les dificultats i complexitats diplomàtiques que s’intensifiquen en gairebé tot el que envolta l’illa, havia fet impossible que un rei espanyol en democràcia visités Cuba. Ja no. Finalment, toca.

Felip VI i Letícia aterren aquest dilluns a l’aeroport José Martí de l’Havana i, durant les 72 hores següents, faran una visita d’Estat, la primera d’un cap d’Estat espanyol a l’illa. El fill de Joan Carles I protagonitzarà el que va ser un desig intens i frustrat per al monarca emèrit, que va trepitjar l’illa el 1999 per a una cimera iberoamericana i el 2016 per alsfunerals de Fidel Castro, però mai en visita d’Estat. I tot i que no és un esdeveniment exempt de controvèrsies i arriba en un complex moment polític a Espanya, en plena ressaca de les eleccions d’aquest diumenge, per a la Moncloa representa no només el final d’una clara «anomalia històrica»sinó també culminar la normalització de relacions amb Cuba.

Dates per «donar-li protagonisme»

El novembre de l’any passat, quan Pedro Sánchez va protagonitzar la primera visita oficial d’un president espanyol a Cuba en 32 anys i es va reunir amb el president cubà, Miguel Díaz-Canel, es va comprometre aquesta visita dels Reis. Malgrat les mogudes aigües polítiques espanyoles, ha aconseguit mantenir-se a la superfície. I s’ha organitzat en el marc de les celebracions del 500è aniversari de la fundació de l’Havana però entrel’11 i el 14, dos dies abans dels grans fastos del dia 16, per donar-li realçament, buscar protagonisme i «evitar que quedés diluït»davant d’aquests esdeveniments de dissabte, als quals acudiran líders com el veneçolà Nicolás Maduro o el nicaragüenc Daniel Ortega.

És una visita rellevant per diversos motius, i no només els de simbolisme històric, que són molts. Molt significatiu és, per exemple, donar un reconeixement als empresaris espanyols, amb alguns dels quals tindran els Reis un dinar aquest dimecres. Es tracta d’una comunitat que està passant dificultats, en les quals es combinen els impagaments amb l’agreujament de la situació provocada per l’enduriment de l’embargament nord-americà sota l’Administració de Donald Trump. El republicà, amb l’aplicació del títol III de la llei Helms Burton, ha obert les portes a demandes de nord-americans i cubano-nord-americans contra empreses que fan negoci a Cuba, especialment en el sector hoteler, on hi ha forta presència d’Espanya.

Cuba és, a més, el tercer país estranger amb més població espanyola, prop de 200.000 persones, només per darrere de l’Argentina i Veneçuela. I Espanya és el seutercer soci comercial, responsable de gairebé la meitat de les transaccions de la Unió Europea, només al darrere del comerç que fan amb l’illa Veneçuela i la Xina.

«El Rei no fa política»

Les crítiques al viatge han arribat, especialment des de partits i sectors conservadors, per l’absència a l’agenda de Felip VI d’alguna trobada amb dissidents opositors al Govern de Díaz-Canel, denúncies que rebutja taxativament l’Executiu. I el missatge oficial l’ha expressat clarl’ambaixador espanyol a Cuba, Juan Fernández Trigo, en una entrevista amb Efe. «La nostra idea no és venir a fer política, perquè el Rei no fa política a Espanya. El Rei mira d’actuar sempre d’una forma molt neutral»,ha dit. «No tot passa perquè el Rei vingui en un viatge a crear tensions».

El focus es vol posar en les connexions, que els Reis coneguin, en paraules de Fernández Trigo, «la realitat cubana en tota la seva extensió», a través no només del contacte amb autoritats, sinó també amb els qui estan «construint el futur de Cuba», des de petits empresaris fins aintel·lectualso periodistes independents.

Notícies relacionades

La visita tindrà, així, unfort component cultural, amb l’agenda plena d’actes, com ara una visita a La Habana Vieja guiats per Eusebio Leal, l’historiador de la ciutat; una gala de dansa; la presentació d’un llibre de Mariscal, o una visita al Museu de Belles Arts, al qual s’ha prestat un autoretrat de Goya.

El dia 14, després de visitar un centre de referència en investigació de càncer a l’Havana, Felip i Letícia es desplaçaran a Santiago, on retran homenatge a l’almirall Cervera i als mariners caiguts sota l’implacable assalt dels EUA, així com a soldats morts en terra. Van ser actuacions lloades pel seu heroisme, però inútils. Van tenir lloc el 1898.