DESPRÉS DEL PACTE

Calendari de la investidura de Pedro Sánchez: ¿Govern abans de Nadal?

Els diputats recolliran les seves actes a partir de dilluns i les Corts es constituiran el 3 de desembre

El ple per investir el líder del PSOE com a president del Govern pot celebrar-se a partir del 10 de desembre

calendario-investidura

calendario-investidura

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ambl’acord de PSOE i Unides Podem per a un Govern de coalició al forn, el calendari cap a la investidura es posa en marxa. Aquestes són les dates clau al camí cap aquest nou Executiu, que bé pot posar-se en marxaabans  de les vacances de Nadal si Pedro Sánchez i Pablo Iglesias aconsegueixen obtenir els recolzaments que necessiten entre els partits minoritaris. La posiciód’ERC  pot determinar l’èxit o el fracàs.

Dilluns 18 de novembre

Els diputats comencen a entregar les seves credencials per recollir les actes

Dimarts 3 de desembre

Sessió constitutiva de les noves Corts. Els diputats juren o prometen la Constitució. S’elegeixen els membres de la Mesa del nou Congrés i qui ocupa la presidència. 

A partir del 3 de desembre

Una vegada constituïdes les Corts, es formalitzen els grups parlamentaris. Segons el reglament, en un termini de cinc dies. 

També després d’aquesta data, el Rei pot obrir la ronda de consultes. No és necessari que s’hagin constituït els grups parlamentaris perquè rebi al palau de la Zarzuela els responsables de les formacions polítiques. Després d’explorar les posicions, Felip VI convoca el president del Congrés, que posa data a la investidura.

A partir del 10 de desembre

Celebració del ple d’investidura. Si tot va ràpid serà aquella segona setmana de desembre; si els tràmits es retarden, podria ser la tercera. 

En primera votació es necessita majoria absoluta. En la segona, 48 hores després, n’hi ha prou amb més ‘sís’ que ‘nos’ per ser elegit president del Govern. 

Dues possibilitats

A partir de la votació d’investidura, s’obren dos escenaris: 

Vigílies de Nadal: Si Pedro Sánchez aconsegueix la investidura com a president del Govern, podria nomenar immediatament els seus ministres. Amb un Executiu ja al banc blau es podrà celebrar la sessió solemne d’obertura de legislatura, presidida pel Rei, cosa que no s’espera fins al gener.

Notícies relacionades

Mitjans de febrer: Al contrari, si el líder del PSOE no tira endavant la investidura, després de la primera votació fallida comença a comptar un termini de dos mesos per a possibles nous intents.

¿Noves eleccions?

Si Pedro Sánchez fracassa en el seu intent d’investidura al desembre, i si no s’aconsegueix una alternativa viable en els dos mesos posteriors, caldria dissoldre les Corts novament a mitjans de febrer per acabar celebrant altres eleccions generals, que com a molt aviat serien el 5 d’abril.