CAMÍ DE LES URNES

Sánchez demana un Govern «fort» davant l'independentisme i Vox

El president en funcions estudiarà portar al TC la iniciativa de l'Assemblea de Madrid per il·legalitzar partits independentistes

El candidat socialista demana a Torra una actitud «més responsable» perquè les eleccions es desenvolupin amb normalitat

sanchez / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’últim dia de campanya, amb la previsió que rondarà o es quedarà una mica per sota dels 123 escons aconseguits a l’abril, però amb un Congrés més fragmentat i una dreta més forta que llavors, Pedro Sánchez ha apel·lat a l’electorat progressista per aconseguir un Govern «fort» després de les eleccions d’aquest diumenge.  Conscient que entorn d’un milió i mig d’electors continuen en la indecisió, una bona part d’ells amb la temptació de refugiar-se en l’abstenció, el candidat socialista subratlla que ara l’estabilitat és més important que mai, a causa de les «amenaces» de l’independentisme català i Vox.  

«Necessitem estabilitat, un govern fort per abordar una amenaça d’aquestes característiques», ha dit aquest divendres a la SER el candidat socialista sobre la crisi territorial, que «no es resoldrà en mesos», perquè «fa anys que s’està gestant». Poc després ha afegit el «franquisme» de Vox entre els motius pels quals es requereix un executiu «fort».

L’auge del partit ultra, que les enquestes col·loquen en tercer lloc, vorejant fins i tot els 60 diputats, és un motiu de «preocupació» per al líder socialista, que en aquestes últimes jornades de campanya no para de cridar a la mobilització dels votants d’esquerres per fer front a l’extrema dreta.

Segons el seu parer, el PP i Cs s’estan deixant «devorar» pel discurs de la formació de Santiago Abascal. L’última prova, ha explicat Sánchez, es va viure dijous en l’Assemblea de Madrid. A proposta de Vox, amb el vot a favor del PP i Cs, la cambra autonòmica va aprovar il·legalitzar partits independentistes, una cosa per la qual manca de competències. «El discurs de la ultradreta arrossega el PP i Cs. La ultradreta veta periodistes, assenyala homosexuals, culpa les dones de la violència masclista i pretén il·legalitzar partits. Això té un nom a Europa i no fa falta dir-lo», ha assenyalat el candidat socialista, amb referència al feixisme.

En aquest sentit, el president en funcions ha explicat que el Govern estudia impugnar aquesta resolució.  Ha defensat que, igual com l’Executiu recorre les resolucions del Parlament català quan aprova iniciatives en contra de la monarquia que depassen el límit constitucional, també actuarà contra contra els que proposen il·legalitzar partits «perquè ho digui la ultradreta».     

«Estem estudiant impugnar aquesta resolució del parlament de Madrid davant delTribunal Constitucional. Veurem si hi ha base legal i, si n’hi ha, no tinguin cap dubte que impugnarem aquesta resolució», ha advertit en una entrevista a ‘Los desayunos de TVE’. La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha confirmat després del Consell de Ministres que els serveis jurídics estudiaran en profunditat si aquesta iniciativa és susceptible de ser impugnada. 

Criatura d’Aznar

Notícies relacionades

El socialista ha assegurat que els pactes del PP i Cs amb Vox «beneficien la ultradreta». «L’error de PP i Cs és no haver fet un tallafoc a la ultradreta com fan [Angela] Merkel i [Emmanuel] Macron», ha asseverat. En les seves crítiques al partit d’Abascal, ha assegurat que l’aparició de Vox va ser planificada per l’expresident José María Aznar per «debilitar» Mariano Rajoy. «El PP és incapaç de frenar la ultradreta perquè sap que és una criatura seva», ha assegurat. 

De cara a diumenge, Sánchez ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que actuï per assegurar que les protestes independentistes no alterin l’ordre en els comicis de diumenge. «Volem garantir la seguretat a Catalunya perquè aquest cap de setmana es desenvolupi amb normalitat. Torra hauria d’adoptar una actitud més responsable», ha assenyalat, després de repetir que el Govern actuarà des de la «fermesa, la proporcionalitat i la unitat».