el polític d'erc recorrerà al suprem

La JEC rebutja que Junqueras pugui ser candidat

Argumenta que el fet que Junqueras estigui condemnat a pena de presó el converteix en persona no elegible

zentauroepp48244955 castro190520121055

zentauroepp48244955 castro190520121055 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Junta Electoral Central (JEC), que s’ha reunit aquest divendres a les 13.00 hores, ha decidit desestimar la petició que Oriol Junqueras es pugui presentar com a candidat a les eleccions del 10-N. La JEC argumenta que com que Junqueras està condemnat a pena de presó compta com a persona no elegible.

La JEC respon així a ERC, que ha sol·licitat que es restitueixi a Junqueras com a número u de la llista republicana al 10-N. La petició d’ERC es basa en l’executòria de la sentència del Tribunal Suprem, que suspèn la inhabilitació del dirigent independentista fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgui si Junqueras, eurodiputat elector, té immunitat parlamentària.

Fonts del Suprem citades per l’ACN han remès, no obstant, a l’article 6.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i han recordat que els condemnats a penes de presó, com és el cas de Junqueras, són «inelegibles».

El mateix 14 d’octubre, dia de la publicació de la sentència, el Suprem va emetre la interlocutòria que suspenia el compliment de la pena d’inhabilitació a l’espera del TJUE. La interlocutòria no va arribar a ERC fins al 30 d’octubre però el mateix 14 d’octubre la JEC va ordenar als republicans retirar Junqueras de la llista electoral perquè donava per fet que la inhabilitació ja era efectiva, cosa que no és així.

Els arguments d’ERC

ERC demana ara que es restableixi oficialment l’estatus de candidat a Junqueras. No veuen viable, en cap dels casos, refer les paperetes.  Però, a més, en un segon recurs al Tribunal Suprem, els republicans exigeixen la llibertat provisional immediata per al seu president, perquè entenen que, si se suspèn part de la condemna (la inhabilitació) en espera del TJUE, no té sentit que no es faci el mateix amb l’altra part de la sentència, la privació de llibertat.

Notícies relacionades

A més, el període de presó preventiva va vèncer el passat dia 2. De fet, la defensa de Junqueras va demanar, mitjançant un suplicatori, que el Suprem no emetés sentència fins a conèixer la resolució del TJUE. El TS ho va desestimar. Com que no va ser condemnat per rebel·lió, tampoc es podria aplicar a Junqueras l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, que nega l’acta de diputat als processats per aquest delicte.

Junqueras recorrerà 

La defensa del president d’ERC ha anunciat que recorreran davant del Tribunal Suprem.