LES ELECCIONS DEL 10-N

El PP demana el vot amb 1,2 milions d'SMS: «Hola, soc Pablo Casado»

Alguns ciutadans expressen a les xarxes el seu estupor pel missatge, sense accents, del líder del Partit Popular

undefined50689106 01 11 2019 el presidente del pp  pablo casado  interviene en191101175314

undefined50689106 01 11 2019 el presidente del pp pablo casado interviene en191101175314 / H Bilbao - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Reyes Susín / Pilar Santos / Begoña González

El Partit Popular demana el vot de manera massiva mitjançant l’enviament d’SMS. «Hola, soc Pablo Casado. Et demano el teu vot per sumar una nova majoria de canvi a Espanya davant la crisi econòmica i el desafiament separatista». Aquest és el missatge que 1,2 milions de ciutadans han rebut als mòbils amb un cert estupor i del qual es qüestionen la veracitat.

Doncs sí, és una campanya real del PP. Fonts de Génova han informat aquest diari que «el número de telèfon ha sigut obtingut d’una base de dades facilitada per l’empresa de màrqueting directe entre aquelles persones que han mostrat una disposició favorable a ser contactades mitjançant missatge per rebre comunicacions en alguna ocasió». 

El PP afegeix que l’única dada amb què es compta és el seu número de telèfon i un ús únic. «La informació es refereix únicament al número de telèfon, sense vinculació al nom de l’usuari i a la seva informació personal», expliquen.

Una pràctica en qüestió

La pregunta és si és legal aquest tipus de campanya perquè el mes de maig passat el Tribunal Constitucional va anul·lar per unanimitat l’article de la llei que permetia als partits polítics elaborar bases de dades que detallin el perfil ideològic amb informació extreta de pàgines web i xarxes socials, a més d’enviar-los publicitat per SMS, WhatsApp o ‘e-mails’ sense el seu consentiment. Va ser una decisió provisional a l’espera de la sentència.

A alguns ciutadans els ha molestat rebre el missatge i sobretot quan en aquestes eleccions un total de 810.367 persones han demanat a l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a ajuntaments i consolats espanyols que no se’ls enviï propaganda electoral 810.367 persones .

El març passat, es va modificar l’article 58 bis de la Llei de Protecció de Dades que reforma la llei electoral que permet als partits polítics enviar propaganda als ciutadans a través de les noves tecnologies, però el Defensor del Poble va recórrer la llei davant del Tribunal Constitucional.

Les reaccions a Twitter

Aquests són alguns dels comentaris de persones que han rebut l’SMS:

Notícies relacionades

Per a molts no han passat desapercebuts els errors d’ortografia:

A més, l’SMS inclou un enllaç d’un vídeo titulat ‘Guanyarem, governarem i conquerirem el futur d’aquesta gran nació’, amb imatges de Pablo Casado en diversos actes electorals. 

Temes:

Pablo Casado