CAMÍ DE LES URNES

La CUP aspira a esvalotar un Congrés «ingovernable»

«El nostre vot és el que més mal fa a l'Estat», assenyalen els anticapitalistes

vehi

vehi

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els anticapitalistes fa setmanes que mostren contradiccions. La seva concurrència a unes eleccions generals, després d’anys negant-se a participar en una contesa que entenien com una «legitimació» a l’Estat, obre un nou front per a la formació que, segons les últimes enquestes, podria aconseguir fins a quatre escons a la Cambra baixa. 

Argumentant «excepcionalitat democràtica» a causa del tortuós conflicte català, la CUP aspira a esvalotar el Congrés, ja que dubtosament aconseguirà que els seus escons siguin decisius per fer-ho «ingovernable».

El trident d’exdiputats al Parlament que lidera la seva papereta (Mirea VehíAlbert Botran i Eulàlia Reguant) s’ha repartit els flaix del dia a dia, tot i que el seu discurs ha sigut idèntic: contra JxCat, per sostenir Miquel Buch en el càrrec després de l’actuació policial contra els disturbis; contra ERC, per voler ser la CiU d’esquerres, i contra tots dos, per no avançar cap a la independència des del Govern català. Contra això, la seva oferta: fer indissoluble el diàleg a l’autodeterminació i l’amnistia als condemnats pel procés.

Ara per ara, només poden presumir de retòrica. Situen el «bloqueig» com a proposta central i avancen que la seva activitat a la Cambra baixa es limitarà al debat d’investidura, al de política general i al dels Pressupostos. Tampoc el Rei els ha d’esperar en la ronda de consultes. 

Vehí va provar de deixar fora de combat el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, en el debat televisiu portant a col·lació que havien compartit banquet de casament amb Florentino Pérez i altres empresaris, però va ficar la pota a l’equivocar-se de convidat: no va ser Rufián qui hi va acudir, sinó el vicepresident del Govern Pere Aragonès. Una relliscada que els ha afectat en les enquestes. Fonts de la CUP assenyalen, a més, que tampoc va ajudar que la candidata de JxCat «fes el nostre discurs».   

Notícies relacionades

«El nostre vot és el que més mal fa a l’Estat», va intentar remuntar el número dos, Albert Botran, en l’acte central del partit a Barcelona. Parafrasejant Pablo Casado, Vehí va apuntalar que «no investiran president el líder d’un partit amb les mans tacades de sang i calç», en al·lusions a Pedro Sánchez.

El cert és que un només escó ja seria celebrat per unes files que s’han desinflat electoralment en les últimes cites electorals. I, en aquest nou «camp de batalla», com els agrada referir-se al Congrés, parteixen des de zero. Coquetegen amb la paròdia de ser un equip de futbol anomenat ‘La Roja ingovernable’. Veurem diumenge com els va aquest partit.