TANCAMENT DE CAMPANYA

Sánchez demana «frenar el franquisme» i diu que ja lidera la dreta

«Vox és l'Espanya de fa 44 anys, la del NODO, a la qual no tornarem»

Critica «com callen el PP i Ciutadans» davant les propostes de la ultradreta

undefined50790943 castell n 7 11 2019  pol tica  elecciones generales psoe ped191107205154

undefined50790943 castell n 7 11 2019 pol tica elecciones generales psoe ped191107205154 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Pedro Sánchez va fer aquest dijous a Castelló una crida als progressistes per frenar diumenge a les eleccions el franquisme ja que assegura que Vox ja s’ha imposat ideològicament a una dreta «que ara se sorprèn que els devori electoralment».

«Us demano el vot per tres coses, per formar govern, per frenar el franquisme i per fer avançar Espanya en la justícia social», va assenyalar al parc de Ribalta davant prop sis-cents simpatitzants. 

«La valentia que no té la dreta per parar la ultradreta la tindran el PSOE i tots els progressistes per frenar el franquisme», va augurar Sánchez, que va demanar el vot especialment als indecisos «per desbloquejar la situació» i per tenir una posició «més forta». 

El president del Govern va assegurar que en el debat entre els candidats de dilluns passat li costava veure «en color» Santiago Abascal, líder de Vox. «És l’Espanya de fa 44 anys, l’Espanya del NODO a la qual no tornarem», va afirmar. 

Sánchez va criticar que Abascal demanés la supressió de les autonomies, la derogació de la llei de la memòria històrica o la de la violència de gènere. «Però el més greu no és el que deia sinó com callaven els altres», va recriminar. 

Contra el franquisme

Però el dirigent socialista també va retreure al PP i Ciutadans «la hipocresia» de firmar un pacte contra la violència de gènere però després als llocs on governen «com a Múrcia, firmar i donar subvencions a associacions que diuen que l’homosexualitat és una malaltia, a aquesta dreta cal parar-li els peus aquest diumenge». 

«La pròxima legislatura acabarem amb la Fundació Francisco Franco i amb qualsevol vestigi del franquisme», va avisar davant un auditori entregat. 

Sánchez va parlar de Catalunya per assegurar que els líders independentistes coincideixen amb la dreta i amb «una pretesa esquerra» a voler un govern feble per a Espanya i ha dit que són l’únic partit amb un pla per restablir la convivència.

«No posarem abans la justícia social que la unitat d’Espanya ni la unitat d’Espanya abans que la justícia social perquè les dues coses van de la mà», va afirmar. 

També va recordar que a l’última convocatòria electoral el PP només va treure un escó de 48 a Catalunya. «Això els hauria de portar a una reflexió perquè diuen que volen salvar els catalans però és que els catalans no volen ser salvats pel PP i alguna raó tenen», va apuntar.

Puig contra Vox... i Torra

Abans que ell, Ximo Puig també va carregar contra Vox i va assegurar que el Partit Popular i Ciutadans «estan agenollats davant Santiago Abascal».

«Els que van votar en contra de la Constitució ara van donant carnets de constitucionalistes. Els que van votar en contra de la Constitució ara van donant carnets de constitucionalista però només s’han llegit les cobertes», va assenyalar.

El president de la Generalitat va criticar la PNL aprovada aquest dijous al parlament madrileny per il·legalitzar els partits independentistes.

«¿Quina broma és aquesta? ¿L’extrema dreta és qui ara diu qui és legal i qui no ho és?», es va preguntar.

El secretari general del PSPV va assenyalar que la dreta portaria «l’estat d’excepció i els tancs» a Catalunya, però va dir que «això no és una solució».

«Espanya és diversa. No és ‘una, grande y libre’ com voldrien. El que es tracta és d’harmonitzar-la, defensant la llei però des del diàleg», va dir.

«Als valencians ens afecta això de Catalunya, tenim una relació de veïns i la fugida endavant de l’independentismes és terrible i ja li he dit a Torra que mai parli del País Valencià, que no té res a veure amb aquest projecte», va apuntar.

Encàrrec a Unides Podem

Notícies relacionades

La principal referència a Unides Podem no va ser ni de Sánchez ni de Puig sinó de l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, que va demanar el vot massiu al PSOE perquè «pugui governar en solitari» i perquè «no hàgim de triar entre la quadribarrada i la bandera d’Espanya».

«Que el PSOE voli ben alt, sense plom a les ales, que sigui responsable de les seves decisions i que no li hagin de clavar cap plantofada per decisions d’altres que s’amaguen quan han de prendre decisions», va assenyalar.