Sánchez presumeix que la fiscalia segueix les seves ordres amb Puigdemont

Les paraules del president, després matisades, xoquen amb l'autonomia del ministeri públic

El líder socialista provoca malestar entre els fiscals, que neguen obeir l'Executiu en la seva tasca

undefined50760298 el presidente del gobierno en funciones  pedro s nchez  inte191106100154

undefined50760298 el presidente del gobierno en funciones pedro s nchez inte191106100154 / Damian Arienza

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La situació judicial de Carles Puigdemont ha portatPedro Sánchez a cometre la seva primera ensopegada en aquesta campanya. Un de les parts més polèmiques del debat electoral de dilluns passat va tenir lloc quan el líder socialista va dir sobre elprocés d’extradicióde l’expresident: «Em comprometo a portar-lo de tornada a Espanya i que reti comptes davant de la Justícia». Pablo Iglesias li va retreure ràpidament aquesta frase, apel·lant a la divisió de poders i recordant-li que «això, en tot cas, correspondrà als jutges». Però Sánchez ha tornat a defensar la seva posició aquest dimecres, aturant-se en el rol de la fiscalia, que després de la sentència del procés va demanar reactivar l’euroordre sobre Puigdemont, que va fugir a Bèlgica per evitar la seva detenció per l’1-O. «¿La fiscalia de qui depèn?», s’ha preguntat a RNE a primera hora del matí. «Del Govern», li ha contestat l’entrevistador, en la mesura que el fiscal general és nomenat per la Moncloa. «Doncs ja està»,ha rematat el líder socialista, que ha aconseguit concitar consens poc freqüent, unint en contra seu la dreta espanyola, l’independentisme català i les associacions de fiscals. Hores més tard, davant l’enrenou creat, Sánchez ha matisat les seves paraules.

La posició del president xoca amb el discurs mantingut durant el judici al procés pel Govern, i sobretot per la titular de Justícia, Dolores Delgado, fiscal de carrera. Delgado sempre va insistir, quan el ministeri públic va demanar una condemna per rebel·lió i no per sedició (com va fer l’Advocacia de l’Estat), que l’«autonomia» de la fiscalia era una «línia vermella». Tot i així, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha sortit a recolzar les paraules del líder socialista. «¿Qui nomena el fiscal general de l’Estat, segons diu l’article 124 de la Constitució? ¿Qui el nomena? El Govern», ha dit la número dos de l’Executiu. 

És veritat. El fiscal general de l’Estat és nomenat pel Govern, però l’estatut fiscal també assenyala que el ministeri públic actua «amb plena objectivitat i independència». Tot i que l’Executiu «podrà interessar» certes actuacions de la fiscalia davant dels tribunals «en ordre a la defensa de l’interès general», l’última paraula sempre la té el ministeri públic. 

La matisació

Sánchez no pot anunciar que si és reelegit entregarà Puigdemont a la Justícia, com va fer durant el debat, perquè no depèn d’ell, una cosa que ha acabat reconeixent el president a primera hora de la tarda, a través d’un tuit.  En lloc de «comprometre’s» que l’expresident sigui extradit, aclareix que «treballarà» per a això. Però Sánchez ha evitat entrar en si la fiscalia és o no a les ordres del Govern, com havia suggerit en l’entrevista. «Ningú està per sobre de la llei. Puigdemont és un pròfug de la justícia. Treballarem perquè el sistema judicial espanyol, amb totes les seves garanties, pugui jutjar-lo amb imparcialitat. La fiscalia compta amb el suport del Govern en la defensa de la llei i de l’interès general», ha escrit el líder socialista. 

Tot just cinc minuts després, Puigdemont li contestava en la mateixa xarxa social. «Es torna a equivocar. No soc cap pròfug de la justícia. Estic en mans de la justícia belga, com hauria de saber, que va decretar la meva llibertat sense fiança. I que ha de resoldre. Si això volia ser una rectificació de la seva greu patinada, torni a intentar-ho», ha assenyalat l’expresident de la Generalitat, obviant que està declarat «en rebel·lia», terme judicial per als fugits, per la justícia espanyola. Un dels seus advocats, Gonzalo Boye, s’ha afegit a la càrrega amb aquest tuit: «Més que guanyar les eleccions, el que realment vol [Sánchez] és que el fitxem per a la defensa», ha afermat el lletrat, l’estratègia del qual passa per qualificar la reclamació contra l’expresident com una causa política, tesi que pot veure’s ratificada per les paraules de Sánchez.

Les crítiques 

Abans d’aquesta matisació del cap de l’Executiu, les principals associacions professionals l’havien criticat amb arguments similars. L’Associació de Fiscals, d’ideologia conservadora, ha contestat a través d’un comunicat que «la fiscalia no compleix ordres del Govern» i ha lamentat «el desconeixement de les funcions conferides al ministeri fiscal per part de qui fa tals manifestacions, que no s’ajusten a la realitat i generen en la ciutadania una confusió inacceptable».

També la Unió Progressista de Fiscals, a la qual sempre ha pertangut la ministra Delgado, ha entrat en la polèmica. «El ministeri fiscal és autònom del Govern i aquest no pot donar ordres al fiscal general, que quedi clar», ha escrit en el seu compte de Twitter. Més tard, en un comunicat, ha recordat que l’estatut del ministeri fiscal regula les relacions amb el Govern i, a més, ha destacat «l’actitud sempre proactiva de la fiscalia en relació amb les euroordres» a les quals s’ha referit el president en funcions. 

La tercer associació, l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), també ha reaccionat. «Sánchez s’equivoca. No pot donar cap ordre al fiscal, d’acord amb la llei: article 8 de l’Estatut del Ministeri Fiscal. Potser vol dir saltant-se la llei, però això és una altra història», afirma en un tuit.

Notícies relacionades

En un gest encara menys habitual, fins i tot la mateixa fiscalia del Suprem, encarregada de reactivar l’euroordre a Puigdemont, ha emès un comunicat sobre la controvèrsia. En el text, molt breu, els fiscals es limiten a remarcar, davant els dubtes creats per Sánchez, que totes les seves actuacions en el judici al procés «s’han produït en l’àmbit de l’autonomia fiscal i amb subjecció als principis constitucionals de legalitat i imparcialitat».  

Els retrets també han arribat al president en funcions des de gairebé tots els partits, d’ERC a Cs, passant pel PP i JxCat. La cap de llista dels postconvergents, Laura Borràs, ha acusat Sánchez d’haver «certificat la defunció de la separació de poders» a Espanya. En el mateix sentit, la número dos d’ERC al Congrés dels Diputats, Carolina Telechea, ha assenyalat que el president havia comès «una absoluta falta de respecte a la separació de poders». Pel líder de Cs, Albert Rivera, Sánchez ha «ensorrat» el treball independent de jutges i fiscals. També el PP li ha demanat «respecte» a les institucions de l’Estat.