PROTESTES CONTRA LA SENTÈNCIA

Punxa l'intent independentista de bloquejar la Jonquera

Un ampli desplegament policial evita el tall de la frontera

Els CDR es desmarquen de l'organització d'aquesta acció

retienen cuatro jovenes en la junquera y requisan mobiles / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Punxada de l’intent de grups independentistes de bloquejar la frontera a la Jonquera. La convocatòria, de la qual els CDR s’han desmarcat i de la qual Anonymous Catalonia s’havia fet ressò a les xarxes socials, cridava a anar a les 07.00 a la frontera per bloquejar-la de forma indefinida.

(Seguiu al minut l’última hora sobre les protestes contra la sentència del procés)

Des de primera hora del matí efectius de Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil han anat a la zona per impedir la protesta, que finalment no s’ha produït. Només un grup petit i bastant dispersd’independentistes  han anat al lloc.

Al pàrquing pròxim al peatge nord de la Jonquera, els Mossos han identificat algunes persones de les quals sospitaven que podien haver vingut a participar en el bloqueig. Entre aquests, alguns joves que després, en declaracions als mitjans, han anunciat que estudiaran denunciar els fets per «negligències» en l’actuació policial. Els joves han afirmat que agents de la Brigada Mòbil dels Mossos (la Brimo) els han retingut durant dues hores «sense motiu» i els han preguntat si havien participat en mobilitzacions a Barcelona. Han explicat que han anat a la Jonquera per «curiositat» i que només per això els han identificat i requisat pertinences com telèfons, material esportiu i diners en efectiu. També han denunciat que els agents no han deixat que un noi amb símptomes d’hipoglucèmia es fes la prova del sucre.

Entre les «negligències» denunciables, han apuntat que després de les identificacions els agents no els han donat cap document que acrediti l’actuació ni el material requisat. «Ens han dit que han obert diligències informatives al jutjat de Figueres sense explicar-nos per què ens els requisaven», han recalcat.

Un dels joves, Lluc Huguet, ha remarcat que han vingut a la Jonquera «per curiositat», una hora després de la convocatòria del tall. «Havíem de passar el dia a Figures però hem decidit apropar-nos per veure què passava i esmorzar». Però quan han arribat a l’aparcament, on hi havia 17 furgonetes dels Mossos i efectius de la Guàrdia Civil, agents de la policia catalana se’ls han acostat per identificar-los. «Han decidit que érem joves que complíem amb el perfil que els interessava. Suposem que es tracta, una vegada més, d’un cas de criminalització de la joventut», ha afegit Huguet, que ha destacat que els agents estaven «obsessionats» en saber si havien participat en les manifestacions de BCN.

Desconcert

Notícies relacionades

El desconcert era la tònica dominant entre els que han anat aquest matí a la Jonquera. Hi havia dubtes de si realment es pretenia bloquejar la Jonquera, com es va anunciar en xarxes fa tres dies, o bé era un intent de desviar l’atenció de les forces de seguretat. També hi ha hagut desconcert respecte als organitzadors. Els CDR s’han desmarcat d’aquest acte i cap grup organitzador s’ha personat a la Jonquera. En actes similars, sempre hi ha un primer grup organitzat que inicia la protesta. Avui ningú ha exercit aquest paper. 

A mesura que avançava el matí, els efectius policials que havien anat a aquest punt s’han anat retirant.