EXCLUSIVA DE 'LEVANTE-EMV'

Així va vigilar la Guàrdia Civil Eduardo Zaplana fins a arribar a un banc suís

Vídeos i gravacions permeten localitzar els 6,3 milions d'euros que la trama corrupta 'Erial' amagava a Suïssa

zentauroepp47010773 zaplana miguel lorenzo190218094659

zentauroepp47010773 zaplana miguel lorenzo190218094659 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Juan Nieto Ivars

Les noves proves incorporades al sumari que investiga la tramad’Eduardo Zaplana  tornen a situar l’expresident de la Generalitat Valenciana al centre d’un presumpta xarxa internacional de cobrament de comissions a través de multitud de paradisos fiscals. Entre els nous indicis recopilats hi ha les gravacions que van registrar en format vídeo les trobades del també exministre de Treball del PP amb els seus col·laboradors, així com les punxades telefòniques originals que van permetre arribar fins als6,3 milions d’euros que Zaplana amagava en un banc a Suïssa.

Levante-EMV, capçalera del Grup Prensa Ibérica, ha tingut accés en exclusiva al material audiovisual, tributari i mercantil que ha analitzat amb detall en els últims mesos la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per ordre del Jutjat d’Instrucció 9 de València. Aquesta setmana, la magistrada instructora tenia previst reprendre els interrogatoris als principals imputats –ara, investigats–, entre els quals es trobaven tots els membres de la família Zaplana, però finalment han quedat suspeses a l’espera que les parts revisin aquesta documentació.

A més, segons apunta la documentació de la qual disposa aquest diari, el jutjat espera que la Guàrdia Civil entregui diversos informes complementaris. Respecte a la peça del cas Erial que segueix secreta, el jutjat torna a prorrogar el vel sumarial a l’espera que els paradisos fiscals requerits responguin als requeriments de la Fiscalia. Entre aquestes proves aportades pels investigadors al jutjat recentment destaquen les imatges que recullen el seguiment de la Guàrdia Civil a Zaplana.

Reunió a Madrid

En concret, l’UCO va gravar una reunió que va mantenir l’excap del Consell a l’hotel Wellington, al carrer de Velázquez de Madrid, amb Fernando Belhot, el mag de les finances que ha acabat col·laborant amb els investigadors. Belhot és l’advocat uruguaià que va mobilitzar els diners de les presumptes comissions acumulades a Luxemburg per obtenir rendibilitat després de les desastroses inversions de Joaquín Barceló, amic íntim de Zaplana i exdirector de formació de l’Agència Valenciana de Turisme, a Andorra a través de quatre societats panamenyes.

Belhot va obrir els comptes de la trama a Suïssa i, després de ser imputat en la causa, va decidir col·laborar, entregar els diners ingressats al país alpí i implicarEduardo Zaplana. Les imatges estan recollides en quatre arxius de vídeo diferents i els agents van instal·lar una càmera al sostre per captar l’arribada del testaferro i l’exdirigent del PP. El pla és zenital i la imatge que ofereix és panoràmica, per la qual cosa s’observa amb nitidesa l’entrada de tots dos a una sala reservada del’hotel  on se serveix el dinar als clients que així ho sol·liciten.

La gravació es va fer mesos abans de la detenció de Zaplana, practicada el maig del 2018. El cos d’elit de la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció van demanar al jutjat que permetés la gravació en aquesta zona del’hotel. La vigilància de la Guàrdia Civil a Zaplana no té precedents a València. És la primera vegada que en un procediment de corrupció s’aconsegueix gravar una reunió amb tanta qualitat i nitidesa. Els agents necessitaven gravar aquesta trobada, ja que Eduardo Zaplana i els seus col·laboradors es reunien en espais privats i la gravació podia generar una qüestió de nul·litat si el cas arriba a judici.

Trobades diàries

Notícies relacionades

Les reunions entre l’expresident de la Generalitat i els seus col·laboris eren diàries. La Guàrdia Civil necessitava recórrer a càmeres ocultes per captar la informació i les discretes trobades. Les mesures acordades de captació de comunicació van ser un èxit. La jutge va donar el seu vistiplau i es va preparar el dispositiu. Com que Eduardo Zaplana evitava reunir-se en espais públics, tret d’en el cas del dinar programat amb l’uruguaià en un restaurant, l’UCO va dissenyar l’operació.

No obstant, finalment la trobada té lloc al’hotel  del carrer de Velázquez, ja que Fernando Belhot tornava a l’Uruguai i estava allotjat allà. El dispositiu va comptar amb agents infiltrats per no aixecar cap sospita. Després d’esclatar l’operació policial i mantenir el jutjat durant diversos mesos a la presó provisional Eduardo Zaplana, Belhot va acabar confessant on eren els diners: a Suïssa. L’expresident ha negat en els últims mesos que els diners intervinguts pel jutjat siguin seus.