MEMÒRIA HISTÒRICA

Franco sortirà dijous de la seva tomba a coll dels seus nets

El Govern fa alguna concessió a la família del dictador després de més d'un any d'enfrontaments

El trasllat de les restes des del Valle de los Caídos serà en helicòpter si fa bon temps

zentauroepp50400089 madrid  13 10 2019  valle de los caidos  un fraile camina po191021094937

zentauroepp50400089 madrid 13 10 2019 valle de los caidos un fraile camina po191021094937 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Juan José Fernández

El pròxim dijous, a les 10.30 hores, començarà el procés d’exhumació més important en la història de l’Espanya contemporània. El trasllat de Francisco Franco des de la seva actual tomba d’Estat al Valle de los Caídos fins al petit cementiri de Mingorrubio (Madrid), tantes vegades retardat per l’oposició dels nets, començarà a aquesta hora, dins d’un procés sense honors ni bandera en el qual intervindran dos helicòpters, un cotxe de morts, diversos operaris, un forense, una ministra, policies, guàrdies civils, dos sacerdots i 22 familiars del dictador. Tot, amb un cost aproximat de 63.061,40 euros com a màxim, expliquen a la Moncloa.  

El Govern ha decidit esgotar al màxim els terminis que es va donar per a aquesta iniciativa, la més simbòlica i de més abast internacional de Pedro Sánchez. Divendres acabava el termini que l’Executiu es va donar per a l’exhumació, que arriba en un moment molt oportú, a dues setmanes i mitja de les eleccions del 10 de novembre, però en una conjuntura complicada, pels continus disturbis a Catalunya arran de la sentència del procés.

Després de tots aquests mesos d’enfrontaments en els tribunals i en els mitjans, el Govern ha volgut fer alguna concessió als Franco. Els 22 familiars del dictador (nets, cònjuges i besnets) podran, com van demanar a la Moncloa, traslladar a coll el fèretre des de la basílica del Valle fins al cotxe de morts.

Serà un trajecte de 300 metres per l’interior de la basílica, des de l’altar fins a la seva porta principal, on deixaran el fèretre a uns operaris perquè l’introdueixin al cotxe. Abans d’emportar-se el taüt, el prior de l’abadia benedictina que custodia el Valle, Santiago Cantera, resarà un responsi beneirà les restes. Els familiars, per tant, tindran uns moments de protagonisme televisiu portant ells mateixos el fèretre del dictador.

I després, quan el cadàver hagi arribat a Mingorrubio –un trasllat que es farà en helicòpter si les condicions meteorològiques ho permeten, amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i un familiar a bord–, els descendents de Franco oiran una missa a la capella on descansaran les restes. La concelebraran dues persones: el prior del Valle, excandidat de Falange i contrari a l’exhumació, i el sacerdot Ramón Tejero, fill del colpista Antonio Tejero, sacerdot diocesà amb parròquia en Rincón de la Victoria (Màlaga).

Abans de tot això, a les 10.30 del matí, dos familiars de Franco, la ministra Delgado, un forense i diversos operaris entraran en una carpa –instal·lada aquest dilluns al voltant de l’actual tomba de Franco per impedir qualsevol presa d’imatges– i llavors es procedirà a l’exhumació pròpiament dita.

L’estat de les restes

La tomba actual està recoberta de formigó i plom i les restes estan cobertes per una estructura de zinc. El Govern desconeixsi el cos del dictador està embalsamat o només conservat,hi ha diverses opinions, però treballa amb tres hipòtesis: que el fèretre estigui en bon, mal o molt mal estat, i d’això dependrà la durada de l’exhumació. Els càlculs van d’una a tres hores.

El Govern no ha decidit encara què farà amb el crucifix del taüt original, en el cas que aquest fèretre hagi de ser substituït. Fonts pròximes a la família apunten que, en aquest cas, els familiars exigiran conservar la imatge religiosa, que també podrien transportar a la seva sortida de la basílica perfora al cingle de Cuelgamuros.

L’Executiu tampoc té encara clar, segons fonts pròximes a l’operatiu, quina destinació donarà a les plaques de bronze que adornen la tomba per dins. Són relleus que representen l’escut de la casa del dictador, les seves armes de general, l’escut del Moviment franquista i un altre amb una creu. En qualsevol cas, si s’extreuen de la tomba abans de segellar el forat, «no s’exposaran a cap museu», aclareixen a la Moncloa.

El que el Govern dona per fet és que hi haurà manifestants a l’exterior del recinte del Valle. Sobretot, de nostàlgics de la dictadura. Per això, han volgut calcular al mil·límetre tot aquest procés, esgotant els terminis fins al final no només per motius meteorològics, que també han influït en la decisió de la data.

De fet, aquest dimarts es realitzarà en el Valle de los Caídos un assaig general dels treballs, amb tots els equips implicats. Hi haurà el dia de l’exhumació dos helicòpters, per si en falla algun, la mateixa raó per la qual també hi haurà dos cotxes de morts.

Una vegada reinhumats les restes a Mingorrubio, el panteó –que actualment té l’Estat en concessió administrativa a la qual li queden 44 anys– serà vigilat per la Policia Nacional el temps que la Delegació del Govern a Madrid estimi oportú, en funció de l’estimació del grau d’amenaça sobre aquest lloc que faci les Forces de Seguretat.

L’impacte electoral

Notícies relacionades

Els socialistes insisteixen que no han buscat aquest moment per exhumar Franco. Quan l’oposició l’acusa d’haver incorregut en «electoralisme», Sánchez es regira. Si per ell fos, explica el president en funcions, el dictador hauria deixat el Valle de los Caídos l’estiu del 2018, com va anunciar en un primer moment, o abans que acabés aquell any, com es va comprometre el Govern a l’aprovar el decret que permetrà el trasllat del cadàver. Però l’oposició de la família, que ha presentat tots els recursos possibles davant dels tribunals, va provocar un retard després d’un altre, fins que el Suprem va donar el 24 de setembre la raó en tot al Govern. 

El PSOE confia en l’impacte que la mesura tindrà en les eleccions. Permetrà a Sánchez lluir perfil d’esquerres, posat en dubte per Pablo Iglesias, que l’acusa de buscar un pacte amb el PP. Gairebé 44 anys després de la mort de Franco, el president està a punt de fer una cosa a què cap dels seus antecessors a la Moncloa es va atrevir. L’exhumació, conclouen a la direcció del partit, pot servir per mobilitzar el seu electorat tradicional, que no acaba de despertar. De moment, en els mítings del líder socialista, la part més aplaudida pels simpatitzants sempre és la mateixa: el trasllat del dictador.