OPOSICIÓ

Casado proposa dispersar els presos de l'1-O, però no és factible

El marc normatiu actual només permet aquesta mesura amb terroristes i membres del crim organitzat

El líder del PP llança la idea i assenyala que «l'Estat ha d'anar sempre un pas per davant»

undefined50504660 madrid 21 10 20129  politica  el presidente del pp pablo cas191021115725

undefined50504660 madrid 21 10 20129 politica el presidente del pp pablo cas191021115725 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El president del PP, Pablo Casado, va aconsellar aquest dilluns al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que estudiés el trasllat dels presos de l’1-O a altres presons fora de Catalunya per evitar qualsevol decisió en el seu favor que pugui prendre Quim Torra. «L’Estat ha d’anar sempre un pas per davant», va afirmar el dirigent conservador davant d’empresaris i un nombrós nombre de diplomàtics de tot el món en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Madrid. No obstant, aquesta opció que planteja Casado és impossible amb les lleis actuals.

El marc normatiu només inclou la possibilitat d’allunyar els empresonats de les seves zones d’arrelament si són membres de grups terroristes o de bandes de crim organitzat. Durant dècades s’ha aplicat als etarres. Fonts jurídiques asseguren que ni el règim penitenciari actual ni tampoc la llei orgànica general penitenciària (LOGP) emparen aquesta mesura en aquest cas, ja que els dirigents de l’1-O estan condemnats per sedició. Aquestes fonts assenyalen que, si es fes aquest pas, els afectats tindrien guanyat segur el recurs i podria considerar-se prevaricació. En l’actualitat, recorden aquestes fonts jurídiques, de vegades alguns afectats són allunyats dels seus entorns perquè no hi ha places en la seva comunitat, però són casos comptats. Així les coses, la proposta de Casado, llançada en plena precampanya, acaba en la via morta. Una altra cosa són els beneficis penitenciaris decidits per les institucions catalanes, que la fiscalia pot recórrer. L’administració de les presons està transferida a la Generalitat des de mitjans dels 80.

El líder del PP va deixar anar l’assumpte de la dispersió quan el moderador de l’acte va portar a col·lació una informació d’‘El Mundo’ que assenyala que Torra ha anunciat als dirigents empresonats que, després de les eleccions del 10-N, «iniciarà els tràmits necessaris perquè puguin sortir al carrer».  «Si avui es confirma la informació d’‘El Mundo’, potser el Govern ha de sol·licitar el trasllat a una altra presó dels presos del procés», ha exclamat. 

Clau de la Generalitat

Fa dies que Casado reclama la necessitat de recuperar aquesta competència i assegura que ho farà si arriba a la Moncloa. També Albert Rivera, líder de Ciutadans, considera que cal fer-ho perquè els condemnats per sedició «no puguin sortir fins a l’últim dia de condemna com qualsevol ciutadà espanyol», perquè, segons Rivera, Torra «els deixarà anar», els obrirà les presons «amb la clau de la Generalitat».  

El president del PP va retreure a Sánchez que hagués enviat una carta a Torra en comptes d’un requeriment per demanar-li que compleixi «les seves obligacions constitucionals». Aquest requeriment és el primer pas obligat abans d’aplicar l’article 155. En aquest context va recordar que l’actual llei de partits «permet il·legalitzar els que recolzin la violència». Ell vol que s’investiguin com més aviat millor els «vincles» del president i de Carles Puigdemont amb l’anomenat Tsunami Democràtic i els CDR.

Notícies relacionades

Després d’aquesta intervenció a Madrid, Casado se’n va anar al’aeroport per agafar un avió cap a Barcelona, tal com havia anunciat la vigília. Allà va coincidir unes hores amb Sánchez, que va acudir a la ciutat després de fer-ho públic al matí, amb l’esperança d’evitar les protestes. El líder conservador va voler entrar a la direcció de Policía a Via Laietana, per donar el seu recolzament a les forces i cossos de seguretat de l’Estat davant dels aldarulls violents, però no va poder. El PP va responsabilitzar la Delegació del Govern a Catalunya de canviar de criteri i impedir-l’hi. Sánchez l’havia visitat hores abans. Rivera també va entrar en una direcció de Policia, en el seu cas la de Toledo, a títol personal i sense càmeres, per mostrar el seu recolzament a aquest col·lectiu. 

Casado es va reunir durant diverses hores amb empresaris i comerciants afectats pels disturbis i va acabar la jornada presidint la junta directiva del PPC.