EL DILEMA CATALÀ

¿I ara què? 18 personalitats opinen sobre el conflicte català després de la sentència del procés

zentauroepp50458300 galeria191018163638

zentauroepp50458300 galeria191018163638 / Joan Mateu

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Va passar la sentència del procés i es van desencadenar les protestes. Alguns actors polítics encoratgen la desobediència civil, però d’altres parlen de la necessitat d’iniciar un nou cicle electoral. 18 personalitats de diferents àmbits acadèmics, socials i econòmics resumeixen en una frase quin hauria de ser el següent pas per intentar resoldre el conflicte català.

MANEL ESTELLER. Investigador biomèdic

«És una sentència injusta, però el Govern ha de seguir ferm en les seves conviccions, ja que la població el va elegir per defensar aquests postulats. La millor opció ara seria explorar la via canadenca o escocesa amb un referèndum».

JOSÉ LUIS BONET. President de la Cambra de Comerç d’Espanya

«Ara, més que mai, toca treballar per recuperar la concòrdia i superar la fractura que l’independentisme ha provocat en la societat catalana, i entre els catalans i la resta dels espanyols»

MARIA EUGÈNIA GAY. Degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

«En moments d’incertesa, la ciutadania reclama una solució democràtica que estigui lligada al diàleg i al pacte. La justícia exerceix la seva funció, però no és la que ha d’intervenir per solucionar el que és una responsabilitat política».

LUCÍA DELGADO. Portaveu de la PAH

«Fa 10 anys que nosaltres practiquem la desobediència per protestar contra lleis injustes. Si els nostres polítics, a Catalunya i Madrid, són incapaços d’asseure’s i posar-se d’acord, almenys que governin i aturin desnonaments». 

ISMAEL PALACÍN. Director de la Fundació Jaume Bofill

«La sentència no canvia res a l’agenda educativa, s’ha vist ja que l’educació no és prioritat política. Però s’ha de reivindicar una altra vegada el deure dels mestres a narrar fets actuals a classe, fins i tot quan creen controvèrsia».

JOSEP SÁNCHEZ LLIBRE. President de Foment del Treball

«S’obre una nova etapa política perquè des del respecte, dins de la legalitat, se superi el carreró sense sortida actual i, a través del pacte,es faciliti la recuperació de l’estabilitat i la normalitat democràtica i institucional».

TONI HILL. Escriptor

«Que els polítics tinguin el valor de fer coses que no agradin als seus, que siguin líders i admetin els seus errors. A partir d’allà es pot parlar d’amnisties, reforma constitucional i referèndums. En aquest ordre, no al revés».

FRANCINA ALSINA. Taula d’Entitats del Tercer Sector

«La sentència contribueix a fracturar la societat i s’allunya d’allò que el Tercer Sector Social, i la majoria de la societat catalana, ha demanat: solucions polítiques a conflictes polítics. El diàleg i la negociació són l’única sortida».

ANTONI TRILLA. Metge i investigador

«És una sentència molt dura i gens sensible amb Catalunya. Un sofriment innecessari. El Govern hauria de convocar eleccions el més aviat possible. Fa falta més seny, més voluntat de reprendre el diàleg polític i nous lideratges».

JOSEP GONZÁLEZ. President de Pimec

«Aquesta sentència del Tribunal Suprem no resol el conflicte polític que patim. Demanem una solució política basada en el diàleg per garantir el funcionament de les institucions».

VICTÒRIA SZPUNBERG. Dramaturga

«La violència és preocupant, però hi ha una violència sistèmica que ataca els més desprotegits. Sentirem que no són temps per a la lírica, però ara més que mai la cultura i l’art són el lloc de trobada per a la crítica i la bellesa».

MOHAMED EL GHADOUNI. President de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya

«La resolució del conflicte passa per un diàleg polític, sincer i inclusiu a totes les opinions. Ens hem de comprometre a favor del diàleg, sempre dins de la legalitat i en defensa de l’autogovern de Catalunya».

JAVIER FAUS. President del Cercle d’Economia

«És hora de fer política en majúscules. Catalunya requereix solucions polítiques amb urgència. No podem continuar acceptant la paràlisi, l’immobilisme i la cronificació d’un problema que és eminentment polític».

LYONA. Il·lustradora

«La meva visió és bastant pessimista perquè crec que estem en un punt de no retorn. O Europa intercedeix, o els nostres polítics s’asseuen i dialoguen d’una vegada, o aquesta situació de conflicte esclatarà com un polvorí».

JAUME PADRÓS. President del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

«La sentència és un desastre, empitjora les coses. És difícil saber què fer ara perquè estan canviant els esdeveniments. El Govern ha d’intentar canalitzar la frustració i la impotència sense violència, de manera pacífica».

JOAN CANADELL. President de la Cambra de Comerç de Barcelona

«En els pròxims dies i setmanes veurem les respostes del Govern en funcions i de la Generalitat, i d’una forma reposada haurem de veure des de la societat empresarial catalana la resposta que hem de donar».

ANTONI SOLER. President de la Fundació per la Pau

Notícies relacionades

«La sentència s’ha construït sobre un relat falsejat dels fets. La Generalitat i l’Estat haurien de treballar per garantir la pau social. A la Generalitat li falten lideratges amb autoritat moral. La polarització creixent és un risc».

JOAN YAGO. Dramaturg

«El feixisme avança si no se’l combat, però el feixisme és el discurs polític que s’alimenta del conflicte. ¿Com combatem el feixisme sense alimentar-lo? Doncs s’ha de continuar defensant l’acció radicalment pacífica».