INCIDENTS GREUS A CATALUNYA

Cops, crits, foc | Així es viuen els disturbis de Barcelona des d'un furgó policial

Un vídeo pres divendres a la nit per un antiavalots de la Policia Nacional mostra la intensitat de la violència als carrers de la capital catalana

disturbios vistos desde furgo policia / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El furgó de la Unitat d’Intervenció de la Policia Nacional avança trepitjant runa, i pujant i baixant vorades de vorera. Als voltants de la zona més calenta dels disturbis a Barcelona, comencen a ploure sobre el vehicle tota mena d’objectes, i la xapa ressona com si caigués sobre ella una calamarsada. Els nervis es disparen dins del vehicle, des d’on el carrer es veu a través d’una reixa de metall.

Així comença un vídeo gravat ahir a la nit per un membre de l’operatiu de reforç que el Ministeri de l’Interior ha enviat a Catalunya per a missions d’ordre públic i custòdia d’edificis policials.L’impressionant document gràfic mostra els desordres d’aquests dies a Barcelona vistos des de l’interior del cotxe i el casc d’un antiavalots.

Per ràdio, els policies proven de mantenir contacte amb un altre furgó que els precedeix, i que han perdut de vista. El cap del grup ordena racionar el material antiavalots, «que la nit serà molt llarga». Quan rep els impactes dels objectes que els tiren, el conductor accelera per escapar-se de la zona batuda. Des de l’interior del vehicle, un agent dispara amb la seva escopeta llançapilotes quan l’hi ordenen: «Pilota».

El cotxe arriba fins a una fila de contenidors cremant. Un agent dona ànims: «Iniciem la marxa, que això no és res, vinga». I el cap lamenta veure altres policies arraconats: «¡No ens quedem allà!»

De sobte, els policies confirmen que ningú ve darrere d’ells. Estan sols. El furgó que els protegia per darrere no està, així que busquen altres policies per davant. «Aquests són nostres», diuen quan veuen unes ombres fosques il·luminades per la llum espectral del carrer.

Notícies relacionades

Quan ja van a peu, en columna, guarits uns darrere d’altres, la via pública sembla un camp de batalla. Els policies caminen entre soroll eixordador de les sirenes, els brocals policials i els explosius de pirotècnia que llancen els manifestants. «No tireu gaire pilota, que no ens queda gairebé res», aconsella un dels agents. «¡Poseu lacrimogen!» crida un altre.

Barcelona. Octubre de 2019. Nits infernals.