primeres paraules de Leonor

Els premis Princesa d'Astúries: segueixi la cerimònia i el discurs del rei Felip VI | Directe

Felip VI ha guardat silenci des que el Suprem va publicar la seva sentència sobre el judici del procés

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei Felip VI pronuncia aquest divendres el seu primer discurs en un acte públic després que s’hagi publicat la sentència del Tribunal Suprem que imposa penes de presó per delictes de sedició i malversació als líders del procés català. Serà en la cerimònia dels premis Princesa d’Astúries, un dels dos moments de l’any en què el Rei fa una intervenció amb una empremta més personal (l’altre és el missatge de Nadal que es difon el 24 de desembre a la nit).

Des que el Suprem va publicar la sentència dilluns passat, el palau de la Zarzuela ha guardat silenci i no hi ha hagut cap esdeveniment en què el cap d’Estat hagi tingut una intervenció pública. Aquest divendres al Teatre Campoamor d’Oviedo, els Monarques acudiran amb les seves filles i també serà el primer discurs públic de Leonor.

Precedents polítics 

El discurs del Rei en la cerimònia és sempre un elogi dels premiats, però en edicions passades ha inclòs al·lusions a temes institucionals d’importància. El 2017, amb prou feines tres setmanes després del referèndum de l’1-O, el cap d’Estat afirmava en aquest fòrum que Espanya «ha de fer front a un inacceptable intent de secessió en una part del seu territori nacional».

En aquesta ocasió el Premi a la Concòrdia el van rebre les institucions europees iel Rei va agrair la presènciadels seus presidents a Oviedo com a símbol «del compromís, el recolzament i la solidaritat de les institucions europees amb Espanya», el seu sistema constitucional i el seu estat social i democràtic de dret. Tot això després del seu discurs del 3 d’octubre del 2017, en què el Rei, a qui la Constitució defineix com a «símbol de la unitat i permanència» de l’Estat, va afirmar que els poders de l’Estat tenen la responsabilitat d’«assegurar l’ordre constitucional davant els que van pretendre «trencar la unitat d’Espanya i la sobirania nacional, que és el dret de tots els espanyols a decidir democràticament la seva vida en comú».

El 2018, en vigílies del 40è aniversari de la Constitució, el Rei va retre homenatge a la Carta Magnacom a «fruit de la concòrdia entre espanyols, units per un profund desig de reconciliació i de pau, units per la ferma voluntat de viure en democràcia». 

El 2019, la cerimònia coincideix amb una convocatòria de vaga a Catalunya per part dels sindicats independentistes, després de quatre dies de protestes per la sentència.

Els guardonats

Notícies relacionades

La Fundació Princesa d’Astúries premia el 2019Peter Brook (Arts); Museu Nacional del Prado (Comunicació i Humanitats); Salman Khan i la Khan Academy (Cooperació Internacional); Lindsey Vonn (Esports); Siri Hustvedt (Lletres); Alejandro Portes (Ciències Socials); Joanne Chory i Sandra Myrna Díaz (Investigació Científica i Tècnica); i a la ciutat de Gdansk (Concòrdia).

La Fundació convoca els Premis des de 1981 per contribuir a la promoció de valors científics, culturals i humanístics.

zentauroepp46159223 graf2623  madrid  06 12 2018   el rey felipe vi y la reina l181206134705

zentauroepp46159223 graf2623 madrid 06 12 2018 el rey felipe vi y la reina l181206134705 / Zipi