PLA ANTIBLOQUEIG SOCIALISTA

Sánchez s'obre a pactar amb tots per ser investit al desembre

El líder del PSOE es compromet a presentar una «proposta a cada força» política 48 hores després de les eleccions si guanya

pedro sanchez / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Dins dels canvis de discurs i actitud de gairebé tots els partits davant d’aquesta repetició electoral, el PSOE ha presentat aquest diumenge un document en el qual s’obre a intentar pactar com més aviat millor amb tots els grups per ser reelegit en la segona quinzena de desembre. Els socialistes no detallen les seves preferències a l’hora de buscar aliances. No aclareixen si tornaran a intentar l’acord amb Unides Podem i els nacionalistes, com aquest estiu, o si optaran perl’abstenció  de Ciutadans i sobretot la del PP, que és ara mateix on els col·laboradors del president del Govern situen la seva principal esperança. El text només assenyala que si el PSOE guanya els comicis, com pronostiquen totes les enquestes, «iniciarà immediatament converses amb tots els partits per desbloquejar Espanya».

«En el termini de 48 hores en presentarà una proposta a cada força amb l’objectiu de formar, en el termini d’un mes, un govern progressista, unit i coherent en els grans temes nacionals i que no depengui dels vots independentistes. Els espanyols decidiran a les urnes la correlació de forces dels partits, de manera que una majoria sòlida del PSOE facilitaria les negociacions i evitaria temptacions d’altres forces de continuar bloquejant», expliquen els socialistes.

Més enllà de la rapidesa amb què Sánchez vol l’intent d’investidura (al contrari que fa uns mesos), el document, anomenat Pla per avançar i vèncer el bloqueig, no conté gairebé novetats, reconeixen en la direcció del partit. Però pretén reforçar la idea que només el PSOE està en disposició de formar govern, que totes les altres opcions aboquen al «bloqueig» i que per tant cal «concentrar» el vot en els socialistes, una idea que el president en funcions repassa en tots els seus mítings. «En el bloqueig hi ha moltes sigles a esquerra i dreta. En l’avenç, només el PSOE. Si tenim proumajoria, hi haurà govern al desembre», ha dit Sánchez aquest diumenge a Alcorcón (Madrid).

 La crisi territorial 

«Per conformar una majoria progressista, el PSOE oferirà un acord programàtic de govern a les forces de la Cambra disposades a integrar una majoria progressista, amb l’objectiu d’aconseguir no només el seu vot favorable a la investidura de Pedro Sánchez sinó sobretot fórmules de recolzament estable durant tota una legislatura d’avenç social», continuen, rebutjant per complet un executiu de coalició com el que reclama Podem.

En aquesta proposta d’acord, la crisi territorial ocuparà un lloc fonamental en un moment en què inquieta al Govern la reacció als carrers catalansla imminent sentència del Tribunal Suprem sobre el procés i en què Sánchez ha endurit el seu discurs en aquest terreny. Dins delsquatre pactes d’Estatque Sánchez oferirà per aconseguir la investidura, el primer és un «acord de defensa de la democràcia espanyola, de la Constitució i de laintegritat territorialper assegurar una resposta unitària davant qualsevol temptativa unilateral de ruptura de l’ordre constitucional».

Els tres restants serien per garantir les pensions, per aprovar un nou sistema de finançament autonòmic i un últim «contra el bloqueig, de manera que quedi garantida en el futur la investidura d’un president del Govern després de la celebració de futures eleccions generals». És a dir, perquè situacions com l’actual o la del 2016, quan també es van repetir comicis, no tornin a passar

«El model proposat serà similar al vigent al País Basc o Astúries i contemplarà que governi en primera instància el candidat que obtingui la majoria de recolzaments parlamentaris i, si aquesta majoria no aconsegueix cap candidat, seria investit el candidat de la força més votada», detallen els socialistes, que també concreten les propostes que volen aprovar durant el primer tram de la legislatura, basades en el seu programa electoral.

El canvi

Sánchez es va prendre la negociació amb calma després de les generals del passat 28 d’abril. Primer va esperar als comicis autonòmics, municipals i europeus del 26 de maig. Després va fixar el ple d’investidura fins a finals de juliol per intentar desgastar Unides Podem i que Pablo Iglesias deixés de proposar un govern de coalició. I al final, quan va fracassar aquest intent de ser reelegit perquè els morats no van acceptar l’executiu conjunt que van proposar a última hora els socialistes, el president en funcions va deixar de banda les converses amb Iglesias i va iniciar una ronda de consultes amb els «col·lectius socials», des d’organitzacions feministes a científiques, passant per sindicats.

Notícies relacionades

Però Sánchez ara té molta pressa. «Les Corts es constituiran el 3 de desembre, per això, després de les preceptives consultes del Rei, serà possible convocar i celebrar una sessió d’investidura en la segona quinzena del mes de desembre. El Govern haurà d’estar constituït abans que s’acabi l’any. Si fos necessari, es cancel·laria la tradicional suspensió nadalenca del període de sessions del Congrés dels Diputats», explica el document.

«La preceptiva aprovació del sostre de despesa, pas previ de la llei general pressupostària, es farà en la segona quinzena del mes de gener. El projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat estarà presentat per a la seva tramitació parlamentària durant el primer trimestre del 2020. Aquest projecte posarà les bases d’una legislatura d’avenç social, superant definitivament els Pressupostos del govern conservador anterior. S’atendran totes les emergències socials detectades en els últims mesos», es comprometen els socialistes.