Els Mossos i la Guàrdia Civil sufoquen una crisi abans de la sentència

Un discurs polític del cap de l'institut armat a Catalunya ofèn la cúpula de la policia catalana

Trucades i reunions entre els cossos, la delegada Cunillera i la cúpula de la conselleria després de l'incident per mantenir la coordinació

guardia civil / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La representació dels Mossos d’Esquadra que ha assistit a l’acte de la patrona de la Guàrdia Civil Sant Andreu de la Barca ha abandonat la cerimònia «ofesa» i abans del que estava previst, segons confirmen fonts policials consultades per EL PERIÓDICO, a causa del discurs del cap de la Guàrdia Civil, Pedro Garrido. La del general ha sigut una intervenció política i dura contra l’independentisme a pocs dies que els dos cossos participin conjuntament en un dispositiu, coordinat pels Mossos, per contenir les mobilitzacions convocades en protesta per la sentència del procés.

El xoc ha arribat després de molts mesos de treball conjunt entre els dos cossos per recobrar la confiança mútua que la tempesta política de l’1-O va fer miques ara fa dos anys. No obstant, tant des de la Guàrdia Civil com des dels Mossos d’Esquadra, que han parlat després de l’incident per aclarir-lo, s’insisteix que, malgrat l’enrenou generat, això no alterarà «de cap manera» la «coordinació» entre les policies estatals i l’autonòmica. La delegada del Govern Teresa Cunillera, s’ha dirigit aquesta mateixa tarda al complex Ègara, seu dels Mossos, en una trobada en la qual també hi havia la cúpula de la conselleria d’Interior, per assegurar-se que, malgrat l’incident, els ponts no s’han trencat. 

Garrido fins ara havia mostrat un perfil més baix i moderat, que li havia portat fama de «bla» contra l’independentisme. Potser el discurs d’aquest dimecres anava més dirigit a aturar aquestes crítiques internes que a mesurar les conseqüències externes.

Mossos ofesos 

La comitiva dels Mossos, encapçalada pel comissari en cap Eduard Sallent, ha decidit marxar just després dels discursos i abans del refrigeri. Les xarxes socials havien començat a bullir abans, perquè, en un acte al qual assistien els Mossos, l’institut armat havia condecorat la secretària judicial Montserrat Toro, una funcionària present a la conselleria d’Economia en l’escarni del 20-S, i, a títol pòstum,  Juan Antonio Ramírez Sunyer, titular del Jutjat número 13 de Barcelona, on va començar la instrucció judicial contra el procés. Tot i que l’ofensa als Mossos, segons fonts policials, no ha sigut tant pel contingut polític de les paraules de Garrido –aplaudides pel director general de la Guàrdia Civil, Felix Azón– com per una falta de respecte al cos policial autonòmic. 

El següent fragment de Garrido ha sigut rebut com una inoportuna al·lusió implícita al major Josep Lluís Trapero i a la intendenta Teresa Laplana, tots dos processats pels fets del 20-S i de l’1-O: «[...] estem atents a la denominada sentència del procés a què, en certa manera, ha contribuït la guàrdia civil investigant [...] actuacions criminals suposadament comeses per persones rellevants de les institucions autonòmiques per dur a terme un projecte secessionista per a Catalunya. Al marge de quin pugui ser, finalment, el resultat d’aquesta sentència que emeti el Tribunal Suprem o les que en un futur puguin emetre altres tribunals sobre fets relacionats, el que ens importa als guàrdies civils és que, a la fonamentació d’aquesta resolució, hem contribuït amb un treball d’investigació exhaustiu». 

Fonts pròximes a la Guàrdia Civil consultades per aquest diari remarquen que el general Garrido «en cap cas» ha fet al·lusió a la resta de causes judicials dirigint-se veladament a Trapero o Laplana, sinó «a totes». I que entre aquestes es troben també les que agents del mateix institut armat o del Cos Nacional de Policia (CNP) tenen obertes per les càrregues investigades judicialment a col·legis del referèndum de l’1-O. 

Dels «somriures» a la «mesquinesa»

Garrido ha assenyalat que «independentisme i terrorisme no és el mateix», però ha advertit que el cos «combatrà sense treva ni pena» els qui «recorrin el camí de la independència seguint el camí del terror»L’operació Judes contra els CDR acusats de terrorisme «ens enfronta a tots a la veritat» que «la pretesa revolució dels somriures» s’ha convertit amb més facilitat de la desitjada en «un rictus» que «dissimula odi i mesquinesa capaç de generar dolor i sofriment», ha assegurat Garrido.

Notícies relacionades

El general també ha carregat contra els líders polítics que han desobeït lleis. «Hem rebut el retret [...] de qui conceben la llei com una eina sotmesa a la decisió de desobeir-la, cosa que ens confirma la certesa d’estar obrant al bon camí per enfrontar-nos als qui pretenguin eludir la Constitució per atemptar contra la integritat territorial d’Espanya».

En català, i incloent-hi una frase que per a alguns ha sigut elegida, amb sorna, perquè és el lema de Jordi Cuixart («Ho tornarem a fer»), Garrido ha afegit que la Guàrdia Civil es mantindrà ferma en el compromís «amb Espanya» de treballar «per la llibertat i la seguretat de tots els ciutadans». «Ho vam demostrar fa dos anys, ho hem tornat a demostrar recentment i, cada vegada que sigui necessari, ho tornarem a fer [...]».