POLÈMIQUES DECLARACIONS

El Govern i les empreses es desmarquen de la crida de Comín a bloquejar l'economia espanyola

Membres del Consell Executiu, de Foment i de la Cambra discrepen del boicot a les empreses i de l'aturada indefinida

Només els més pròxims a Puigdemont avalen parcialment les polèmiques tesis de l'exconseller

zentauroepp50300951 politica toni comin191008212155

zentauroepp50300951 politica toni comin191008212155 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Rebuig contundent del Govern a la proposta de l’exconseller Toni Comín, que en una entrevista a EL PERIÓDICO va proposar el bloqueig econòmic de l’Estat com a resposta a la imminent sentència del procés. En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV-3, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha sigut clara: «¿Perjudicar l’economia de l’Estat espanyol? Si la perjudiquem ens perjudiquem; estem en un context global; és obvi que en l’Estat Catalunya és un pulmó econòmic, però no podem pensar a perjudicar-nos a nosaltres mateixos». «M’he manifestat sempre en contra de boicots; veure si ho entenem d’una vegada: estem en un context global, l’economia és global, la interdependència entre empreses i països és increïble; hem de combinar la defensa dels nostres drets, només faltaria, i fer empresa és fer país», ha afegit.

Altres membres del Govern consultats per EL PERIÓDICO no han dubtat en privat a l’hora de desmarcar-se de Comín, vicepresident del Consell per la República. Consideren que un eventual boicot a empreses o una aturada indefinida manca de sentit i responen més a una posició personal per part d’un exconseller que s’ha desplaçat a l’estranger i manté des de fa mesos una posició independentista radical. «Ho diu, però ell és a Bèlgica», resumeix un destacat membre del Consell Executiu.

Fonts de Presidència de la Generalitat també s’han desmarcat de la posició de Comín. La posició de l’Executiu de Quim Torra continua sent la de respondre a la sentència preservant les Institucions, és a dir, sense generar el risc de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Notícies relacionades

Amb tot, alguns diputats de Junts per Catalunya, pròxims a les tesis de l’expresident Puigdemont, no s’allunyen gaire de la proposta de Comín i mantenen una certa incògnita sobre el que el moviment independentista farà després de la sentència del Suprem.

Foment i la Cambra, en desacord

També des de l’àmbit econòmic s’ha mostrat el rebuig del bloqueig econòmic que proposa l’exconseller de Salut. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, es va mostrar «radicalment» en contra d’una aturada de país. Joan Canadell, responsable de la Cambra de Comerç, va afegir que «proposar una aturada de país sense tenir clar un objectiu i sobretot un què hi ha després de l’aturada per a nosaltres pot ser un drama».