CITA AMB LES URNES

Així estan les enquestes de les eleccions generals 2019

Aquesta és la mitjana de tots els sondejos electorals publicats des del setembre

promedio

promedio

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pròxim diumenge, 10 de novembre, se celebraran les quartes eleccions generals en quatre anys. Un rècord d’inestabilitat política que podria esperonar l’abstenció en uns comicis convocats davant la incapacitat dels partits de posar-se d’acord en la formació d’un Govern. Després de la crisi a Catalunya com a conseqüència de la sentència del procés, la mitjana de les enquestes publicades des del dia que es van convocar les eleccions atorguen la victòria al PSOE, però sense una majoria més folgada que l’actual, apunten a una recuperació del PP i vaticinen patacades per a Unides Podem i Ciutadans. La ultradreta de Vox també creixeria de manera significativa i l’independentisme català es reforçaria amb la irrupció de la CUP.

Els càlculs realitzats per EL PERIÓDICO a partir d’una fórmula usada per Ivan Serrano, investigador del IN3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats durant aquest any 2019. La ponderació es realitza, com en altres fórmules d’aquest tipus, en funció de la mida de la mostra –com més gran, més valor– i de la data del treball de camp –com més recent, més significativa–.

Majoria simple

Segons la mitjana de tots els sondejos, Pedro Sánchez aconseguiria 125 escons, només dos més que els que va obtenir el 28 d’abril. Pablo Casado pujaria de 66 a 93 diputats i la tercera posició se la disputarien Pablo Iglesias i Santiago Abascal. La coalició morada aconseguiria 34 parlamentaris (ara en té 42) i els ultradretans passarien de 24 a 33 representants. El gran damnificat per la repetició electoral seria Albert Rivera, que cauria de 57 a 22 escons. ERC repetiria els seus 15 diputats i JxCat podria retrocedir de 7 a 6 parlamentaris. Dues forces debutarien al Congrés: Més País, la marca d’Íñigo Errejón, s’estrenaria amb 4 representants, i la CUP aconseguiria 2 escons.

Amb aquests resultats, el bloc progressista (PSOE-Unides Podem-Més País) sumaria 163 diputats, de manera que Sánchez necessitaria de nou el recolzament dels partits independentistes per ser investit president. La triple dreta (PP-Ciutadans-Vox), no obstant, tornaria a quedar molt lluny de la majoria absoluta, ja que sumaria 148 escons.

Notícies relacionades

Aquesta és l’evolució de tots els sondejos electorals publicats des que es va confirmar la nova cita amb les urnes.









  • Seguiu tota l’actualitat política en el canal de Telegram d’EL PERIÓDICO