Entrevista a Oriol Junqueras

Oriol Junqueras: «No volem fum ni simbolisme buit»

El líder d'ERC rebutja negociar amb l'Estat sense una amnistia per «anul·lar la causa contra l'independentisme»

Considera que l'atac que es fa des de Madrid no és només contra els catalans sinó «contra la mateixa democràcia»

45628550 59

45628550 59 / GABRIEL BOUYS (AFP)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Europa Press

El president d’ERC, Oriol Junqueras, es manté ferm en la seva idea d’avançar cap a la independència amb pragmatisme. En una entrevista concedida a Europa Press, Junqueras destaca que el seu partit només recolzarà les respostes a la sentència de l’1-O que serveixin per avançar cap a la independència: «ERC només recolzarà aquelles propostes que ens ajudin a avançar de veritat cap a la república».

«No volem fum ni simbolisme buit, volem guanyar de manera definitiva. Venim de molt lluny i volem culminar-ho», ha afirmat Junqueras. Per a ell, la millor resposta serà la que «generi més consens i permeti enfortir les institucions catalanes en un moment en què precisament se les atacarà».

«Això pot tenir diferents propostes, però nosaltres serem al costat de la que sigui majoritària entre tots els actors», afirma. El líder d’ERC confessa que, des de la presó, està informat de les negociacions que mantenen els partits per consensuar la resposta a la sentència, i confia en els membres d’ERC que participen en aquestes negociacions.

Junqueras no vol revelar l’opció que prefereix el seu partit, però sí que ha valorat algunes propostes que s’han posat sobre la taula en els últims mesos, com constituir un Govern de concentració amb els comuns i la CUP, una idea que els dos partits ja han rebutjat.

Sobre la possibilitat que han plantejat alguns dirigents republicans com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Junqueras ha defensat que és una proposta que enforteix les institucions: «Ens fa més forts. Hi ha diverses propostes en què ens hem de trobar, totes aquestes han de coincidir en un fet capital, que ens facin més forts institucionalment i més útils per a la nostra societat», diu de forma contundent.

L’exvicepresident de la Generalitat creu que «el Govern de concentració ens fa més forts i Aragonès ho planteja apel·lant a la seva responsabilitat amb els ciutadans davant d’un Estat cada vegada més demofòbic. És difícil però alhora explorable», ha dit.

A la pregunta sobre si avala que en una resposta a la sentència s’exerceixi la desobediència institucional, Oriol Junqueras considera que «devem obediència als nostres conciutadans. En qualsevol cas, nosaltres haurem de fer allò que serveixi per avançar de veritat», i ha alertat que, segons ell, l’Estat ja ha demostrat que pot posar en risc les institucions catalanes amb el 155.

I admet que això és una cosa que «no pot tornar a passar. Hi ha un bé a preservar i són els ciutadans d’aquest país i les seves institucions. El 155 no és un atac contra els independentistes, sinó contra tota la ciutadania del nostre país, pensin el que pensin», ha dit. «I estem farts que se’ns amenaci des de Madrid, malgrat que els deixa en evidència perquè és la demostració que no els importen els ciutadans d’aquest país», afirma a l’entrevista.

El mecanisme de l’aministia

Una altra proposta plantejada des de l’independentisme és reivindicar l’amnistia dels presos sobiranistes, si són condemnats pel TS, una cosa que Junqueras comparteix perquè creu que és «el millor mecanisme» per tornar el conflicte a la política.

Oriol Junqueras ha advertit que, si no hi ha un mecanisme com l’amnistia, no hi podrà haver una negociació amb l’Estat: «Si no aconseguim el mecanisme per anul·lar la causa general contra l’independentisme, difícilment podrem entrar en una fase de negociació per arribar a una solució política del conflicte. Hem de tornar el conflicte polític a la política, l’amnistia és el millor mecanisme».

No obstant, els comuns ja han manifestat que prefereixen reformar el Codi Penal, perquè creuen que no veuen viable que un Govern del PSOE accepti amnistiar els dirigents independentistes que puguin ser condemnats, davant de la qual cosa Junqueras replica: «També ens deien que mai podríem fer el referèndum i ho vam fer».

Després de dos anys de l’1-O les coses continuen enquistades. Junqueras considera que el mandat que es va rebre de l’1-O «és la llavor de la llibertat, probablement el moment fundacional» i un dia que ho va canviar tot, tot i que constata que no va servir per aconseguir la independència, per això creu que serà necessari buscar un nou moment.

«Si fa falta, hi haurà nous 1 d’octubre perquè el que és segur és que els catalans ja no renunciarem mai al dret a decidir. Lamentablement, el referèndum no ens ha permès guanyar la independència com molts voldríem, però ens hem guanyat una sobirania a què no renunciarem mai. Farà falta un nou moment referendari», afirma el dirigent republicà.

Confiança en els ciutadans

Per a ell, si la sentència no és absolutòria, no només serà un atac contra els acusats, sinó «contra tot el poble de Catalunya, ho serà contra la mateixa democràcia», i està convençut que la reacció de la gent serà massiva, cívica i pacífica.

Notícies relacionades

Per això, espera que la resposta al TS aglutini diferents actors, no només de l’independentisme, i creu que es pot aconseguir sense que ningú renunciï a res: «Davant de la repressió ferotge, els demòcrates s’uniran molt més enllà de les diferències que hi pugui haver, com vam fer el 3-O. No és qüestió de renunciar a res, sinó de sumar».

A més, confia que la gent sortirà al carrer per respondre a la decisió del TS: «Els ciutadans i ciutadanes sempre han estat allà on ha sigut necessari, mai han fallat. Mai. No tinc cap dubte que la ciutadania hi serà sempre».