memòria històrica

El TS encara té en suspens l'exhumació de Franco

La Sala Tercera es reunirà la setmana que ve per aixecar la paralització en els recursos pendents

Els Serveis Jurídics entreguen a Yusty una còpia de la sentència per demanar l'arxivament del seu procediment

zentauroepp44738022 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  foto  jos  luis roc190331190306

zentauroepp44738022 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis roc190331190306 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exhumació de Francisco Franco, a la qual el Tribunal Suprem va donar el vistiplau aquest dilluns, encara té pendent algun tràmit judicial. Tant la família com el Govern de Pedro Sánchez a través de l’Advocacia de l’Estat mouen fitxa per mirar d’aconseguir just el contrari: els primers, la paralització del trasllat de les restes del dictador, a través d’una sol·licitud d’aclariment de sentència, i el segon, per agilitar-lo.

La Secció Quarta de la Sala Contenciosa de l’alt tribunal es tornarà a reunir la setmana que ve per aixecar la suspensió cautelar que encara pesa sobre el trasllat de restes en els recursos que encara no ha resolt. Es tracta dels interposats per la Comunitat Benedictina del Valle de los Caídos, la Fundación Francisco Franco i l’Associación de Amigos del Valle de los Caídos. 

L’Advocacia de l’Estat ha sigut la que s’ha adonat que la suspensió acordada el juny passat del trasllat de restes del dictador encara continuava paralitzada en aquestes impugnacions, tot i que correran la mateixa sort que la de la família, per la qual cosa ha demanat al Suprem que les resolgui. A més, ha demanat una certificació de sentència i l’ha presentat al Jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de Madrid perquè el seu titular, el magistrat José Yusty, arxivi el seu procediment en què revisa la decisió de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, municipi al qual pertany la vall. 

Fonts de l’alt tribunal recorden que l’aclariment de la sentència que ha presentat la família no paralitza l’exhumació, que ara està pendent que s’aixequi la paralització acordada en els altres recursos.

El Suprem marca la pauta

En la sentència en la qual va donar via lliure a l’exhumació de Franco, l’alt tribunal, tot i que no podia dirigir-se directament al jutge Yusty, marca la pauta de quina ha de ser la resolució. La sentència assenyalava que en cap moment s’infringeix la legalitat urbanística perquè el trasllat de les restes no suposa una obra major, segons el projecte presentat per Patrimoni Nacional, ni contradiu les normes subsidiàries de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, que ha informat favorablement l’exhumació des del punt de vista urbanístic.

Notícies relacionades

A més, l’obra, al ser acordada pel Consell de Ministres, no necessita llicència municipal. L’alt tribunal fins i tot afegia que no existia cap irregularitat des de la perspectiva de sanitat mortuòria, vist l’informe de la Comunitat de Madrid.

Per això, un cop que l’Advocacia de l’Estat ha comunicat oficialment la sentència de l’alt tribunal, el titular del Jutjat la sala contenciosa número 3 de Madrid no té més remei que arxivar les seves actuacions per adequar-la a la resolució dictada pel tribunal superior, en aquest cas, cúspide del sistema judicial espanyol.