Montero acusa Sánchez de voler «revertir» els «avenços» del multipartidisme

La portaveu d'Unides Podem lamenta que el PSOE treballi per mantenir el bipartidisme

Assegura que, malgrat l'«afartament» de la ciutadania, «la gent segurament vagi a votar»

zentauroepp49929289 irene montero190919105755

zentauroepp49929289 irene montero190919105755 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Amb una repetició electoral a l’horitzó després del fracàs de les negociacions, Irene Montero ha tornat de la seva baixa de maternitat carregada de retrets contra Pedro Sánchez. La portaveu d’Unides Podem ha acusat el president del Govern en funcions d’intentar tornar a la lògica del bipartidisme, en què un sol partit tenia la majoria absoluta. «El problema és que en l’àmbit estatal hi ha una intenció, que podem personalitzar en Sánchez, de voler revertir els avenços del multipartidisme», ha sentenciat. 

En una entrevista a TVE, la dirigent morada ha situat l’ambició dels socialistes per evitar la mort del bipartidisme com el principal escull en les negociacions fracassades per constituir un Govern. Així, ha criticat que des de Ferraz provin de bloquejar la nova dinàmica que ha arribat a la política ambPodemCs i, en última instància,Vox: «El PSOE va posant barreres perquè aquesta situació de canvi polític no s’assenti en les institucions». 

Montero ha remarcat que el problema de Sánchez és que considera que el PSOE «per la gràcia de Déu li dona una oportunitat divina d’entrar en el Govern» a Unides Podem. «En una democràcia qui dona l’oportunitat de governar són els vots i nosaltres en tenim quatre milions», ha sentenciat. 

Eleccions el 10-N

La tornada de la portaveu del partit, després de gairebé dos mesos d’absència, coincideix amb l’inici de la precampanya. Amb unes eleccions a la cantonada i cert temor a l’ambient per una alta abstenció el 10 de novembre, Montero ha apuntat que «la gent segurament vagi a votar». «No ens hem d’agafar l’afartament i el cansament com una qüestió electoralista», ha defensat abans d’explicar que, segons la seva opinió, la ciutadania està esgotada de la paràlisi institucional en què es troba el partit. 

Sobre els hipotètics resultats que surtin de les urnes en amb prou feines un mes i mig, la ‘número dos’ de Podem ha assegurat que si els ciutadans no donen una majoria absoluta al PSOE continuaran apostant per la coalició. No obstant, encara queda per veure si Íñigo Errejón, cofundador de Podem i líder de Más Madrid, llança un projecte polític a nivell nacional, una cosa que no preocupa Montero: «Que una formació política es presenti a les eleccions em sembla democràtic». 

La negociació amb el PSOE

Notícies relacionades

Absència d’autocrítica respecte a les negociacions fallides amb els socialistes. Montero ha carregat totes les culpes sobre Sánchez, a qui ha acusat de fer una proposta al juliol que «era mentida i que als dos dies va caducar com un iogurt». «A nosaltres, estar-nos en un Govern per estar-nos-hi, no ens interessa», ha apuntat abans d’afirmar que no es penedeix de la decisió de rebutjar l’oferta de coalició. 

A causa del seu embaràs, Montero es va haver de retirar a finals del mes de juliol, i no va assistir a la investidura fallida del president del Govern en funcions. Durant les votacions d’aquelles dues jornades, la portaveu de la formació va haver de votar telemàticament, i va deixar alguna anècdota pel sentit del seu vot, que havia de decidir hores abans que la resta dels seus companys.