investidura al límit

El Govern demana a Iglesias que no s'alineï amb «les tres dretes»

La Moncloa veu «absurda i buida de contingut» l'última oferta d'Unides Podem

Els socialistes apel·len a construir un «Executiu sòlid, no sobre sorra»

marlaska-celaa-castro

marlaska-celaa-castro / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern demana a Pablo Iglesias que no s’alineï amb el PP, Ciutadans Vox en el seu bloqueig a la investidura de Pedro Sánchez i que reconsideri la proposta socialista d’un acord programàtic.  L’Executiu considera que l’oferta que el líder d’Unides Podem va traslladar al president en funcions és «absurda i buida de contingut», i per això va quedar rebutjada en una conversa que va durar només deu minuts. «És evident que no hi ha la confiança mínima per a un Govern de coalició estable. Acceptem aquest principi de realitat per respecte a la institució», ha demanat la portaveu governamental, Isabel Celaá, en una roda de premsa després del Consell de Ministres.

 «El que ha de decidir Unides Podem és si vol enfrontar ja els problemes reals dels espanyols o vol anar a eleccions», ha plantejat, «si vol lluitar ja contra lloguers desorbitats o prefereix eleccions, si vol ja una llei que derogui la Lomce o vol eleccions, si vol ja una llei de lluita contra el canvi climàtic o vol eleccions». 

L’oferta que va plantejar el secretari general d’Unides Podem aquest dijous és un acord de coalició revisable quan s’aprovessin els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2020, és a dir, en un any. «Un Govern ni pot ni ha d’estar subjecte a un període de prova, hem de construir un govern sòlid, no sobre sorra». Segons el parer de l’Executiu, la ciutadania «entén bastant millor del que alguns pensen la inflexibilitat d’Unides Podem»

El PSOE considera que Iglesias, «disfressa» de noves propostes la seva intenció d’entrar en l’Executiu i li ha reiterat que explori una altra via per tancar un acord per a la investidura. Deu dies abans de la data límit per evitar la repetició electoral, la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha demanat a la formació morada que s’obri a un acord amb els socialistes que «no sigui únicament el camí que ells han volgut explorar». «La seva posició ha sigut inamovible des de juliol», ha dit sobre l’exigència de formar un govern de coalició.

«Iglesias disfressa de proposta diferents moviments, però tots arriben al mateix punt: el govern de coalició», ha assegurat Montero. Aquest dijous el líder de Podem va trucar a Sánchez i li va proposar que si després de l’aprovació dels Pressupostos considera que la coalició amb Unides Podem no funciona, els morats es comprometen a abandonar el Govern i garantir l’estabilitat parlamentària. El cap de l’Executiu ha rebutjat aquesta proposta, segons fonts socialistes.

Sobre un possible gir d’última hora, davant del bloqueig de les negociacions, la titular d’Hisenda ha insistit que el moment per a la coalició va passar al juliol i ara toca «explorar altres camins». «No es tracta que un canviï la seva posició si la té fonamentada en arguments sòlids», ha recalcat en una entrevista a la cadena SER. Ha contestat al líder de Podem que seria «absurd» que després de qualificar de «decorativa» l’oferta de coalició del PSOE de juliol ara Sánchez posi ministeris en mans de dirigents morats.

Notícies relacionades

En aquesta línia, la vicesecretària general del PSOE i portaveu al Congrés, Adriana Lastra, ha justificat el rebuig perquè «una oferta que ja t’anticipa una crisi de govern no és una proposta seriosa». «No és una proposta seriosa, no ho és», ha recalcat la dirigent socialista, que sí que veu seriosa l’oferta del seu partit d’un acord programàtic. «El que podem és firmar ja un contracte, un contracte dient ‘farem ara tot això amb els pressupostos a sobre de la taula i amb les garanties’» per complir-lo, ha dit.

El líder del PSC, Miquel Iceta, també considera que un Govern dels socialistes en solitari és la millor opció per a Espanya en aquests moments, però ha obert la porta perquè el PSOE i Unides Podem puguin governar en coalició en el futur. «No hi ha prou confiança. Crec que la confiança no es crea en la loteria, cal crear-la i construir-la, i probablement ara el que correspon és fer una investidura, posar-se d’acord en un programa i, a mesura que aquesta confiança realment s’estableixi, llavors plantejar-se en el futur un Govern de coalició», ha dit a Antena 3.