Espanya, més a prop del 10-N

Iglesias demana al Rei que convenci Sánchez de la coalició

El líder morat renuncia a donar la investidura gratis

El PNB va intentar sense èxit intervenir entre el PSOE i Podem

GR1052. MADRID, 22/07/2019.- El líder de Unidas Podemos, Pablo Iglesias (izda), en su escaño del hemiciclo del Congreso durante la primera jornada del debate de investidura, en la que afronta desde este lunes el debate que puede desembocar en su elección como presidente del primer Ejecutivo de coalición en la reciente historia de España, si cuaja el acuerdo de su partido (PSOE) con la coalición de izquierda Unidas Podemos (UP). EFE/Emilio Naranjo

GR1052. MADRID, 22/07/2019.- El líder de Unidas Podemos, Pablo Iglesias (izda), en su escaño del hemiciclo del Congreso durante la primera jornada del debate de investidura, en la que afronta desde este lunes el debate que puede desembocar en su elección como presidente del primer Ejecutivo de coalición en la reciente historia de España, si cuaja el acuerdo de su partido (PSOE) con la coalición de izquierda Unidas Podemos (UP). EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La repetició electoral té cada vegada més possibilitats de convertir-se en una realitat. Sobretot, després que Pablo Iglesias anunciés aquest divendres que traslladarà al Rei la seva voluntat d’abstenir-se en una improbable investidura de Pedro Sánchez si no s’arriba a un acord, com va fer al juliol. El secretari general de Podem va rebutjar donar els seus vots gratis al líder dels socialistes, una de les poques vies que es mantenien obertes i que no conduïen a uns comicis el 10-N. No obstant, el cap morat va jugar una última carta: demanar-li a Felip VI que arbitri per convèncer el president del Govern en funcions de les bondats d’una coalició. El veurà dimarts a les dotze, en la segona jornada de la ronda de contactes a la Zarzuela.

 

«Crec que el Rei hauria de fer entendre a tots els candidats, i en particular la que té més recolzaments, que la coalició és una via de donar estabilitat al nostre sistema parlamentari», va sentenciar en una entrevista a laSexta després de reconèixer que, malgrat no ser monàrquic, espera que el sobirà «intervingui» entre els dos. De Sánchez espera que «»reflexioni» i no cometi la «bogeria» de repetir les eleccions «per una obsessió personal». En aquest sentit, va insistir a reprendre l’oferta del juliol que, segons va explicar, si s'afegís «algun element més» estaria tancada.

L’Executiu  va evitar qualificar la proposta d’Iglesias perquè Felip VI convenci Sánchez de formar una coalició, però va recordar que les seves funcions són les establertes a la Carta Magna i no d’altres. «El Rei té la missió constitucional que la Constitució li reserva. Sa majestat el Rei farà el que consideri oportú dins del compliment de la seva missió», va valorar la portaveu governamental, Isabel Celaá, després de descartar la proposta del líder morat d’un Executiu a prova per «absurda i buida de contingut». Així mateix, a preguntes d’aquest diari, fonts de la Zarzuela es van limitar a recordar que el Rei «realitzarà les consultes en temps i forma».

Mediació sense èxit

La reclamació del secretari generald’Unides Podem perquè el Rei «arbitri» arriba després de la mediació intentada pel PNB sense èxit. Fonts coneixedores de les converses van explicar a EL PERIÓDICO que el president del grup basc, Andoni Ortuzar, i el portaveu parlamentari, Aitor Esteban,  van sopar el dimecres 4 de setembre amb Iglesias i el secretari de Relacions amb la Societat Civil de Podem, Rafael Mayoral, en el reservat d’un restaurant del centre de Madrid (on el líder podemista ja va dinar amb Carles Puigdemont l’octubre del 2016). La trobada, proposada per Ortuzar, es va produir després de la reunió que el dirigent basc va mantenir amb Sánchez a la seu del PSOE, una cita de la qual va sortir amb un pessimisme que no va ocultar davant dels mitjans de comunicació.

Després de parlar amb tots dos, Ortuzar va arribar a la conclusió que la repetició electoral és inevitable perquè cap dels dos està disposat a cedir en l’escull de la coalició. Segons el seu parer, els tombs que s’han sospesat com a desbloqueig són més mecanismes per «ferir l’altre» que estratègies d’acostament. Entre aquestes, la investidura gratis que, finalment, Iglesias va semblar descartar aquest divendres.

Sense investidura fallida

Davant la ronda de consultes del Rei, els pròxims dilluns i dimarts, el Govern insisteix que si aleshores no s’ha aconseguit un pacte amb els morats Sánchez li explicarà que no compta amb recolzaments per intentar sotmetre’s a la votació del Congrés. «No sotmetrem la ciutadania a una nova frustració d’investidura fallida si el president del Govern no compta amb prou suport», va confirmar Celaá.

Notícies relacionades

La Moncloa va demanar una vegada més a Iglesias que permeti la formació d’un Govern fort que aporti quatre anys d’estabilitat i l’assenyala com a responsable del bloqueig. «El que ha de decidir Unides Podem és si vol afrontar ja els problemes reals dels espanyols o vol anar a eleccions», va plantejar la portaveu, «si vol lluitar ja contra lloguers desorbitats o prefereix eleccions, si vol ja una llei que derogui la Lomce o vol eleccions».