JUDICI DEL PROCÉS

Junqueras, Sánchez i Cuixart criden a consensuar la resposta a la sentència de l'1-O

Eviten pronunciar-se sobre les opcions de govern de concentració o eleccions i insisteixen a actuar per «enfortir les institucions»

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ / EFE

2
Es llegeix en minuts
ACN

Quan falten poques setmanes perquè el Tribunal Suprem doni a conèixer la sentència del judici de l’1-O i en ple debat de l’independentisme  sobre quina ha de ser la resposta davant de tota resolució que no sigui l’absolució dels dirigents independentistes presos, el líderd’ERC, Oriol Junqueras, l’expresident del’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, coincideixen en què la millor resposta serà la que generi més consens. Així ho han manifestat aquest divendres en una entrevista per escrit a TV-3 en la qual han remarcat la importància de la unitat d’acció independentista.

Junqueras ha assenyalat que tant un govern de concentració com un avanç de les eleccions al Parlament podrien enfortir les institucions catalanes, mentre que Sànchez opina que abans de prendre cap decisió és necessari que primer hi hagi un debat discret entre partits i entitats. Per la seva banda, Cuixart avança que Òmnium recolzarà «allò que generi el màxim consens». Tots defensen en tot cas que les mobilitzacions han de ser pacífiques.

Els tres dirigents han insistit a demanar unitat d’acció, a fer només aquells passos que suposin acostar-se a l’objectiu de la independència i han destacat la necessitat de crear grans majories com la del 3 d’octubre. Un missatge que es produeix en plenes tensions en l’independentisme per les estratègies a seguir.

Consensuar la resposta

En aquest sentit, Junqueras ha remarcat que el més important és que la sentència generi un consens majoritari i que serveixi per «enfortir les institucions» catalanes que, segons augura, els poders de l’Estat voldran debilitar. A la pregunta d’eleccions o govern de concentració, el líder d’ERC respon que les dues opcions podrien enfortir les institucions, però matisa: «Caldrà veure quina resposta som capaços de consensuar entre tots els actors del moviment independentista i sobiranista per avançar a majories que s’acostin a l’aconseguida el 3 d’octubre».

Per Sànchez, «com més unitària i honesta sigui la resposta a la sentència, més potent serà i més recorregut tindrà». No ha volgut pronunciar-se sobre si les eleccions han de ser la resposta, però tampoc les ha descartat. «Decidim què volem que passi i després ja veurem si unes eleccions són un bon instrument o una pèssima idea», ha argumentat.

Per la seva part, Cuixart ha qualificat de «superflu» el debat entre govern de concentració o eleccions i ha destacat que el que l’independentisme s’ha de preguntar és «per fer què». «Nosaltres donarem suport a allò que generi el màxim consens entre les parts i a això dediquem tots els esforços, però ha de ser una resposta propositiva, que l’entengui tothom, coherent i en què s’assumeixin plenament les conseqüències». I ha afegit: «Sense deixar ningú pel camí», ha afegit.

El debat de la desobediència

Notícies relacionades

Sànchez i Cuixart han posat èmfasi en la importància de la desobediència civil. L’expresident de l’ANC assegura que la força d’aquest instrument és la «capacitat de ser molts» i ha posat un exemple:  si 100 ciutadans decideixen no pagar impostos, tindran un problema, però si ho fan 300.000 persones, el problema el tindrà l’Estat. Ha matisat que, segons el seu parer, els polítics poden desobeir, però no les institucions.

Cuixart ha remarcat que la desobediència és l’«antítesi» de la unilateralitat, perquè el que pretén és forçar l’Estat a negociar. Junqueras ha passat de puntetes pel debat sobre la desobediència i s’ha limitat a afirmar que sempre s’han d’utilitzar «els instruments pacífics i democràtics per aconseguir la independència i fer possible la República».