El TSJC admet la recusació de Torra contra el jutge Barrientos en el judici per desobediència

El tribunal ordena al jutge i a la magistrada Mercedes Armas que s'apartin de la causa fins que es resolgui el recurs

zentauroepp49710902 madrid  05 09 2019 politica el president de la generalitat q190905093223

zentauroepp49710902 madrid 05 09 2019 politica el president de la generalitat q190905093223 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la petició de recusació presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra recusació Quim Torra, contra el president de l’alt tribunal català, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas, dos dels tres magistrats que l’havien de jutjar per presumpta desobediènciadesobediència.

Segons una providència del TSJC a què ha tingut accés Europa Press, la Sala Civil i Penal accepta l’incident de recusació i ordena que, fins que es resolgui, Barrientos i Armas s’abstinguin de continuar coneixent la present causa. Així mateix, el tribunal suspèn la tramitació de la causa fins a la resolució d’aquest incident de recusació, segons l’escrit.

Quim Torra va sol·licitar dilluns passat recusar el president del TSJC per la seva «absoluta faltad’imparcialitat» en el judici que tindrà lloc contra ell per presumpta desobediència al negar-se a retirar símbols independentistes d’edificis públics. En l’escrit, Torra va considerar que Barrientos «s’ha pronunciat públicament i publicadament sobre aspectes que són essencials dins del que serà el debat fàctic i jurídic del present procediment», i cita algunes de les seves manifestacions públiques. Entre les quals, haver mostrat «preocupació» per la situació de la política catalana i del procés sobiranista, i, segons assegura l’escrit, que s’hagi mostrat contrari alsllaços grocs i que hagi defensat i avalat l’ordre de retirar-los d’edificis públics.

Els arguments de Torra

Per Torra, les declaracions de Barrientos demostren que té «una actitud política diametralment oposada» a ell, i l’expressa com a opinió sobre fets nuclears d’aquest procediment judicial, segons l’escrit consultat per Europa Press. «Ha rebutjat amb especial contundència totes les tesis sobre l’exhibició de símbols que tenen a veure amb la solidaritat i el recolzament als presos polítics així com de banderes estelades, que serà precisament l’objecte del judici oral», assegura el text.

Així, assenyala que Barrientos s’ha pronunciat sobre els polítics presos, la suposada neutralitat dels espais públics, sobre llaços grocs, sobre la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) i «la ideologia i posicionament polític de Torra; per la qual cosa és difícil imaginar una falta d’imparcialitat més elevada».

Així mateix, Torra al·lega en el seu escrit que el president del TSJC ja va participar en la causa, concretament en l’acte d’admissió a tràmit de la querella, en què hi ha algunes premisses que «comprometen la necessària imparcialitat» que ha de tenir el tribunal d'enjudiciament.

«Aparences de versemblança»

Segons s’argumenta, en l’admissió a tràmit de la querella s’observaven «aparences de versemblança» que els fets podien presumptament ser delicte, per la qual cosa Barrientos, al participar en aquesta decisió, va resoldre plet o causa en anterior instància, el que és motiu de recusació segons l’article 219.11a de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).

Notícies relacionades

Per Torra, el president del TSJC «va prendre contacte directe amb el fons de l’objecte de debat i, així, resultaria objectivament contaminat».

El judici oral al president de la Generalitat per presumpta desobediència al no retirar llaços grocs en edificis públics en campanya electoral, tal com va exigir la JEC, està fixat per al dimecres 25 de setembre i el dijous 26, i previsiblement les dates coincidiran amb el Debat de Política General al Parlament.