DAVANT EL PARLAMENT

Condemna unànime a les agressions contra periodistes durant la Diada

Una reportera de TVE va ser atacada mentre cobria un dels últims actes de la jornada, la concentració davant el Parlament

Organitzacions de periodistes i polítics han sortit en defensa de la reportera i han defensat «la llibertat d'informació»

tve

tve

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les agressions i intimidacions a les periodistes de TVE i Antena 3periodistes TVE i Antena 3mentre cobrien dimecres la concentració davant del Parlament, després de finalitzar la manifestació de l’ANC, han sigut condemnades de manera unànime pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Col·lectiu Ciutadella i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). 

Un grup d’encaputxats

Davant el Parlament, uns 300 manifestants en desacord amb les «performances» de l’ANC s’havien congregat per exigir unitat d’acció als partits independentistes i el canvi de dinàmiques. La reportera de TVE Ángela García retransmetia una de les últimes convocatòries de la jornada quan alguns dels concentrats van començar a increpar-la i li van acabar llançant una pedra i aigua a la càmera, amb què van impedir que realitzés la seva tasca. 

També una reportera d’Antena 3 va ser increpada per part d’encaputxats mentre retransmetia en directe el desallotjament dels independentistes radicals de les portes del Parlament.

Sense periodisme no hi ha democràcia

El CAC, l’autoritat que regula la comunicació audiovisual a Catalunya, ha denunciat en un comunicat que aquestes actuacions «limiten el dret a la llibertat d’informació que tenen tots els ciutadans». Així mateix, l’organisme reclama mesures «per acabar amb les actuacions que dificulten la tasca professional dels periodistes que cobreixen les manifestacions».

Per la seva part, el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha publicat un missatge en el seu compte de Twitter en el qual se solidaritza amb les professionals agredides i exigeix «una vegada més, llibertat i respecte per a la tasca dels periodistes». El Col·legi de Periodistes defensa que «sense periodisme no hi ha democràcia i per això no ens cansarem de dir prou i de condemnar aquestes agressions».

També a través de Twitter, el Grup Ramon Barnils ha mostrat el seu recolzament a la periodista de TVE agredida, considerant que els periodistes han de poder fer la seva feina «amb llibertat».

Resposta dels partits

Per part dels polítics, la resposta tampoc ha trigat a arribar. La líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha acusat a través de les xarxes socials el president del Govern, Quim Torra, de ser el culpable de l’intent d’assalt al Parlament i de l’agressió a Mossos i periodistes. La candidata a la presidència de la Generalitat ha enviat aquest missatge: «Recolzament i ànim als professionals que estaven informant avui des del Parlament i que han sigut agredits i assetjats pels radicals separatistes. La meva total condemna a aquestes conductes inacceptables». 

Notícies relacionades

També Roger Torrent, president del Parlament, ha condemnat «enèrgicament» l’agressió en una entrevista amb Ràdio 4 i ha recalcat que es tracta d’«una actitud minoritària» i que «la llibertat d’expressió és una base fonamental de la democràcia».

Ángela García ha agraït el recolzament rebut. «Informar lliurement és un dret que hauríem de tenir tots els periodistes. Continuarem treballant per oferir una informació plural», ha escrit a Twitter.