AL CONGRÉS

Sánchez: «Tant de bo un dia la Diada sigui la festa de tots»

Rivera carrega contra el líder socialista per no fer complir la Constitució a Catalunya

Borràs reclama al president del Govern que «escolti» els catalans

undefined49812601 pedro snchez david castro190911185335

undefined49812601 pedro snchez david castro190911185335 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va pujar a la tribuna del Congrés dels Diputats per parlard’Europa  i del ‘brexit’. Però entre les seves primeres paraules hi va trobar un forat per a Catalunya. Per a la Diada. El president del Govern en funcions va confiar que «tant de bo» arribi «aviat» el dia en què la celebració sigui de «de tots els catalans». Un missatge que va provocar l’enuig del líder de CiutadansAlbert Rivera, que va exigir deixar de parlar de futuribles i començar a treballar perquè aquest dia arribi com més aviat millor.

«És un dia especialment important i assenyalat per a un territori del nostre país –va apuntar Sánchez a l’inici de la seva intervenció–, un territori que estimem, que respectem i que reconeixem, com ho és Catalunya. Tant de bo arribi un dia –va continuar– en què la Diada sigui la festa de tots els catalans[...] Tant de bo aquest dia arribi aviat». Així, el cap de l’Executiu donava per tancada tota referència a la Festa Nacional catalana i, gairebé, a Catalunya.

No obstant, va resultar suficient perquè el dirigent de Cs descarregués una tirallonga de retrets contra el líder dels socialistes: «Un president del Govern no pot dir tant de bo; vostè no és un cantant –amb referència a Juan Luis Guerra i el seu ’Ojalá que llueva café’– ni un comentarista de l’actualitat. «Vostè és el president en funcions de la nostra nació i ha de fer complir la Constitució a Catalunya», va concloure. A més, amb l’excusa de la Diada, Rivera va posar sobre la taula la seva petició d’aplicar l’article 155 de la Carta Magna i de reformar el sistema d’euroordres per poder detenir i jutjar l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Espanya.

Dissensió en l’independentisme

Notícies relacionades

Fins a la Cambra baixa també hi van arribar les diferències entre JxCat ERC. Les dues formacions venien lamentant la data escollida per celebrar el ple. No obstant, postconvergents i republicans van optar per seguir vies diferents per expressar el seu malestar. Mentre que Gabriel Rufián i la resta de diputats de la seva formació van continuar amb el costum d’absentar-se de l’hemicicle per commemorarl’11 de setembre, JuntsxCat va aprofitar l’altaveu de la tribuna per defensar la celebració del Dia de Catalunya.

«Escolti els catalans en una nova Diada multitudinària i pacífica», li va etzibar la portaveu del partit, Laura Borràs, a Sánchez abans de denunciar la falta de diàleg entre l’Executiu estatal i el Govern. «Creiem que la repressió és el pitjor dels camins per solucionar conflictes polítics», va afirmar per a, moments després, lamentar que els dirigents presos puguin ser condemnats. Un discurs que va rematar apuntant que ni la «repressió ni l’exili» acabarà amb les ànsies independentistes.