El Parlament manté el debat de política general malgrat coincidir amb el judici a Torra

Els partits constitucionalistes demanen un ajornament, però la majoria independentista ho descarta

zentauroepp46933304 catalan regional parliament speaker roger torrent  catalan r190831233717

zentauroepp46933304 catalan regional parliament speaker roger torrent catalan r190831233717 / SERGIO PEREZ

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Junta de Portaveus del Parlament ha acordat aquest dimarts mantenir el debat de política general per al pròxim 25 i 26 de setembre tot i que coincideixi amb el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al president de la Generalitat, Quim Torra, per presumpta desobediència al negar-se a retirar una pancarta amb un llaç groc del Palau de la Generalitat durant la campanya electoral.

El PSC ha plantejat que es modifiqui la data del ple perquè no coincideixi (iniciativa a la qual s’hi han afegit Ciutadans i el PPC), però els independentistes han utilitzat la seva majoria per descartar-ho a petició del líder de l’Executiu català. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu que no demanaran un canvi a l’agenda del Parlament. El calendari de plens es va acordar l’1 de juliol, en el qual el debat de política general està previst, tot i que encara no degudament convocat.

Segons fonts parlamentàries, a la reunió hi ha assistit un representant del Govern, a qui se li ha demanat que aclareixi si Torra preveu reclamar un ajornament de la vista oral. Aquest delegat ha indicat que estan fent «gestions», tot i que no ha precisat si s’hi troba el requeriment per canviar la data del judici.

Notícies relacionades

El president del Parlament, Roger Torrent, es va reunir amb el president i van consensuar mantenir la convocatòria fixada. Fonts socialistes han apuntat que no volen que la Cambra catalana «s’instrumentalitzi», burxi en la «confrontació entre institucions» i enteli l’inici del nou curs polític utilitzant el ple com «excusa» per no presentar-se davant del TSJC, una petició que han compartit amb els taronges i els populars. «Torra no és un déu que estigui per sobre de la llei, ha de comparèixer igual que tothom davant dels jutges. La decisió de mantenir la data és un altre desafiament», ha etzibat en roda de premsa el diputat de Cs, Nacho Martín Blanco.

Els comuns han remarcat que Torra pot demanar una postergació i han demanat que «es respecti la sobirania del Parlament». D’altra banda, fonts de JxCat no aclareixen si el president complirà la seva citació.