REUNIÓ A LES 11 H AL CONGRÉS

El PSOE i Podem es tornen a asseure amb el mateix recel

Els equips negociadors ja són al Congrés per a una nova reunió

Iglesias acusa Sánchez de ser un president sense conviccions ideològiques

reunion-psoe

reunion-psoe / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

No hi ha res a la superfície que indiqui un canvi de rumb en les (fins ara) estèrils negociacions entre el PSOE i Unides Podem, però ningú vol ser el malastruc i, encara menys, responsable d’una ruptura que condueixi a la repetició electoral. En un clima hostil, en el qual l’encreuament de retrets conviu amb una pregonada disposició al diàleg, els equips tècnics de les dues formacions tornen a asseure’s aquest dimarts al Congrés. L’escletxa per a l’esperança és mínima perquè no hi ha avenços enl’escull que bloquejala investidura:l’exigència dels morats d’entrar alGovern. Carmen Calvo, vicepresidenta del Govern i cap dels negociadors per part del PSOE, i Pablo Echenique, el dels morats, han començat la reunió a les onze tocades.

En termes objectius no es pot descartar un gir d’última hora que faciliti un acord d’investidura, però la veritat és que el context sembla que empeny més cap a leslegislatives del 10 de novembre 10 de novembre que cap a un acord salvífic. Des del fracàs de l’última reunió (dijous passat) el PSOE i Unides Podem s’atien a les televisions rememorant desconfiances, velles i noves, mentre es mostren disposats a negociar fins a l’últim minut. Més que parlar-se, sembla que parlen a la ciutadania justificant l’atrinxerament en les seves posicions.

En aquest context de tensió, la vicepresidenta Calvo va trucar aquest dilluns a Echenique, després de tres dies en blanc, i van acordar la nova reunió a la qual les dues parts diuen que assisteixen amb tota la voluntat política d’arribar a un pacte. Tot i que hi ha veus entre els socialistes i també entre els morats que preferirien cedir en lloc de tornar al risc de les urnes, els líders no es mouen. Les posicions estan encallades. De fet, pocs minuts abans d’arribar al Congrés, la número dos de Sánchez ha dit a Telecinco que «no hi ha confiança» per formar un Govern de coalició. «no hi ha confiança»

arranca la semana clave sin avances en la negociacion psoe-podemos / periodico

El cap de l’Executiu en funcions no vol una investidura ‘gratis’ de la qual neixi un Executiu dèbil amb els reptes del ‘brexit’ i la frenada econòmica en l’horitzó. També rebutja que entri a l’Executiu, perquè està convençut que Pablo Iglesias busca la coalició per crear un contrapoder dins de la Moncloa.

Va ser un error

Fonts governamentals admeten que el president mai va creure que la coalició era una bona sortida i que si va ser sobre la taula va ser per error. No s’esperaven la renúncia d’Iglesias a la vicepresidència i el seu pas enrere els va descol·locar.«La coalició se’ns va escapar, no tornarà a passar»,admeten col·laboradors del president a aquest diari. «[Negociar una coalició] és un error que no tornarem a cometre»,va admetre aquest dilluns la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra, a ‘Los desayunos de TVE’.  

A Podem confien que Sánchez senti por a l’últim moment i acabi acceptant un cogovern. És des d’aquesta esperança que els morats s’asseuran a negociar aquest dimarts i per això insisteixen que el diàleg s’ha de reiniciar on es va deixar al juliol. «Confio que a l’últim moment, igual que aljuliol, rectificaran i oferiran un govern de coalició», explica Iglesias en una entrevista a Russia Today, mitjà finançat pel Govern rus de Vladímir Putin.

Notícies relacionades

Socialistes i morats no es queden curts amb els retrets, la qual cosa no contribueix especialment a despertar empatia a les portes d’una nova trobada. El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va lamentar que Podem critiqués durant el cap de setmana el PSOE després de conèixer que RTVE ha tret a concurs públic dos contractes per al programa especial que s’emetria el 10 de novembre si hi ha repetició electoral. Va acusar els líders podemistes de mantenir una actitud de «desconfiança» i«hostilitat».

Iglesias també carrega les tintes contra Sánchez. A la seva entrevista al canal de televisió pro-Putin, opina que «on hi ha Pedro Sánchez no es pot negociar» i canvia de parer molt fàcilment. «No crec que la ideologia sigui res important per a Pedro», afirma, «quan l’esquerra dona més escalfor, s’acosta, però quan la dona Ciutadans, s’acosta a ells».