NEGOCIACIÓ PER LA INVESTIDURA

Pedro Sánchez reclama a Unides Podem «un pas endavant»

«Els demano que assumeixin els resultats electorals i ens posem a treballar ja», afirma en el Consell de Política Municipal

09553acc-0824-4aa5-a2f1-7bf220aaebf6-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Pedro Sánchez ha confessat tenir enveja. Enveja de tots els alcaldes socialistes que des del 26 de maig –després de les eleccions municipals– estan governant amb plenes capacitats. Ell no. I per això els té enveja. El president del Govern en funcions ha aprofitat la seva participació en el Consell de Política Municipal celebrat aquest matí a Toledo per demostrar que no ha llançat la tovallola en les duríssimes negociacions amb Unides Podem de cara a la seva investidura.

Ha insistit que hi ha un «risc cert» d’anar a eleccions al novembre, però ha recordat als membres del partit morat que seria molt millor que els espanyols aquell dia no anessin a votar sinó que estiguessin veient-los treballar junts «lluitant a favor de la igualtat entre homes i dones, apostant per un pacte educatiu i incloent en el Sistema Nacional de Salut el dret a una mort digna i l’eutanàsia». «Li va dir a Unides Podem que assumeixi els resultats electorals i ens posem a treballar ja», ha acabat després d’insistir que hi ha molt per fer: des de lluitar per l’ocupació i les pensions fins a combatre la violència masclista, apostar per la transició ecològica, formalitzar un pacte de l’aigua i aprovar el finançament local i autonòmic. «Els convido que facin un pas endavant i recolzin un govern progressista».

Sánchez ha puntualitzat que el PSOE no està demanant el recolzament als partits de dreta de cara a la investidura, com l’acusen des d’Unides Podem. «A la dreta només li he demanat que assumeixi el resultat electoral i que aposti per una abstenció tècnica. Però no n’espero res d’ells, no recolzaran el PSOE. Els falta lleialtat institucional».

Una altra vegada el no

De cara a la negociació, el secretari general dels socialistes no va oferir novetats a qui encara és el seu «soci preferent». Amb més baixos que alts, les converses duren des de les eleccions, comicis provocats després que «els independentistes i la dreta» tombessin els Pressupostos. Als morats els va retreure estar dient que «no» a tot. «No a seguir com estàvem després de la moció de censura al PP. No a incloure membres d’Unides Podem en institucions però no en el consell de ministres. No a incloure a independents de reconegut prestigi al consell de ministres», ha detallat queixant-se que la resposta de l’equip negociador morat sempre ha sigut la paraula no.

Notícies relacionades

El president del Govern en funcions va treure pit delsresultats electorals que va aconseguir el PSOE en les últimes eleccions generals, amb un nombre d’escons que dobla els de la segona força política, el PP. «Entre Unides Podem i nosaltres hi ha 81 escons de diferència», ha insistit mentre retreia no només als podemistes sinó a tot l’arc parlamentari no haver assumit la seva responsabilitat.

Sánchez, a més, ha destacat que el PSOE sí que garanteix la unitat d’Espanya perquè és l’únic partit «que pot presumir de governar de cantonada a cantonada tot Espanya» després de les eleccions municipals i autonòmiques de maig.