Un jutge belga ordena reobrir el cas de les balises del cotxe de Puigdemont

El jutge demana interrogar el representant de l'empresa que va vendre el dispositiu de seguiment

zentauroepp42575790 graf5786  ginebra  suiza   18 03 2018   el expresidente de l190830231112

zentauroepp42575790 graf5786 ginebra suiza 18 03 2018 el expresidente de l190830231112 / Salvatore di Nolfi

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal belga ha acceptat el recurs presentat per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i reobrirà el procés judicial per la col·locació de balises de seguiment al seu cotxe.

El Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les ha acceptat reobrir el cas, que va ser tancat setmanes enrere. “Hem guanyat el recurs contra el tancament de la investigació de les balises de seguiment il·legals al cotxe del president en territori belga. La investigació es reobre i el jutge ha ordenat mesures addicionals per trobar els responsables d’aquests crims”, ha dit l’advocat belga Simon Bekaert a Twitter.

Segons ha pogut saber l’ACN de fonts properes al cas, el jutge ha demanat interrogar el representant de l’empresa italiana que va vendre les balises, els representants de tres empreses que van vendre part dels components dels dispositius i identificar els usuaris d’una sèrie de telèfons que apareixen en la investigació.

Una de les balises col·locades al cotxe de Puigdemont. / EL PERIÓDICO

Als baixos del cotxe

Les balises van ser col·locades als baixos del cotxe en què es movia l’expresident Carles Puigdemont a Bèlgica. Les dues targetes SIM que estaven connectades a la balisa (la que enviava les dades de posició del cotxe de Puigdemont i la que els rebia des d’un altre telèfon mòbil) es van vendre a Espanya.

Labalisa(coneguda com a ‘chicharra’ o ‘lapa’ en argot policial) va ser trobada el mes de febrer passat per un sergent dels Mossos que estava donant suport i seguretat a Puigdemont a Bèlgica. Estava col·locada amb cinta aïllant als baixos de la Renault Espace i portava un arnès per a les bateries. L’aparell obtenia dades de geolocalització pel sistema GPS i les enviava a través de la targeta del telèfon mitjançant missatges SMS a l’altra targeta, col·locada al telèfon mòbil de la persona o entitat que controlés els moviments del cotxe de Puigdemont.

Notícies relacionades

Puigdemont i els seus advocats van posar una denúncia davant de la fiscalia belga, considerant que l’expresident i els seus acompanyants haurien sigut objecte de seguiments il·legals.

La balisa trobada per l’escorta és similar a les utilitzades habitualment per forces policials i serveis d’intel·ligència per seguir els seus objectius. En aquest cas, anava recoberta amb cinta aïllant i un arnès per a les bateries.