Aragonès creu que Sánchez ja ha fet "el primer acte de campanya"

El vicepresident del Govern considera que la resposta a la sentència de l'1-O ha de ser "massiva i transversal"

La convocatòria d'eleccions es decidirà "conjuntament", malgrat que la facultat "formal i legal" és del president, ha dit Aragonès

GRAFCAT005 BARCELONA 28 5 2019 - El presidente de la Generalitat  Quim Torra acompanado por el vicepresidente  Pere Aragones  presidio esta manana la reunion semanal del Govern  la primera tras las elecciones municipales y europeas del 26 de mayo  que abren la puerta a que Barcelona pase a tener su primer alcalde independentista tras la victoria del candidato de ERC  Ernest Maragall  EFE Toni Albir

GRAFCAT005 BARCELONA 28 5 2019 - El presidente de la Generalitat Quim Torra acompanado por el vicepresidente Pere Aragones presidio esta manana la reunion semanal del Govern la primera tras las elecciones municipales y europeas del 26 de mayo que abren la puerta a que Barcelona pase a tener su primer alcalde independentista tras la victoria del candidato de ERC Ernest Maragall EFE Toni Albir / Toni Albir (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Pere Aragonès, vicepresident del Govern i conseller d’Economia ha valorat la presentació d’aquest dimarts del programa d’acord de Pedro Sánchez com "el primer acte de campanya electoral" i no creu que el líder del PSOE tingui l’actitud d’arribar a un acord. "Si vols arribar a un acord no fas un míting, amb escenografia i aplaudiments de míting", ha retret Aragonès al president del Govern en funcions en una entrevista a 'Els matins de TV3'.

Aquestes declaracions arriben el mateix dia que els representants del PSOE i ERC es reuneixen al Congrés per abordar la investidura. En aquest sentit, el també adjunt a la presidència d’ERC no ha volgut entrar en el sentit del vot del seu partit en el cas que hi hagi una segona sessió d’investidura. "No hi ha plantejat un debat d’investidura. Primer hem de saber si hi ha candidat, perquè el que veiem ara és una campanya electoral", ha argumentat. De tota manera, ha assegurat que preferiria que no es repetissin eleccions i ha demanat als partits "responsabilitat".

Resposta de tres vessants

Respecte a la sentència de l’1-O, Aragonès ha considerat que totes les administracions hauran de dissenyar una resposta "coherent en el conjunt", no només el Govern. En aquest sentit, ha explicat que els diferent actors independentistes coincideixen que la resposta ha de ser "massiva", "transversal" i amb diferents vessants. D’una banda, el vessant social, a través de les mobilitzacions, per un altre l’àmbit jurídic, que suposarà recórrer als tribunals internacionals i finalment el vessant internacional.

Notícies relacionades

D’altra banda, sobre la possibilitatd’eleccions a Catalunya com a resposta a la sentència de l’1-O, el vicepresident ha defensat que es decidirà "conjuntament", perquè hi ha un govern de coalició i partits i entitats que participen en el consens. No obstant, ha remarcat que la facultat "formal i legal" és del president de la Generalitat, Quim Torra.

Diàleg sí, referèndum no

Preguntat pel fet que la proposta de Sánchez per a Catalunya inclogui el diàleg però rebutgi el referèndum d’autodeterminació, Aragonès hi ha restat importància assegurant que "la sorpresa seria que en una proposta de campanya electoral inclogués que accepten el referèndum".