Anar al contingut

VEREDICTE ESPERAT

¿Quan sortirà la sentència del judici del procés? Aquestes són les dates més probables

La sentència del Tribunal Suprem s'espera per a l'última setmana de setembre o la primera quinzena d'octubre

La resolució judicial pot servir també per reactivar l'euroordre de detenció de Puigdemont

El Periódico

¿Quan sortirà la sentència del judici del procés? Aquestes són les dates més probables

L’esperada sentència del judici del procés marcarà la situació política a Catalunya i el conjunt d’Espanya en els pròxims mesos. El veredicte del Tribunal Suprem probablement agreujarà l’alt cost judicial que ja ha provocat el procés independentista, amb 12 polítics presos, un president inhabilitat, un altre pròfug, un tercer acusat de desobediència i desenes d’alts càrrecs en fase de processament o investigació.

Des del final de la vista oral del judici, el tribunal presidit per Manuel Marchena ha mantingut reunions periòdiques que ben aviat culminaran en una sentència ja encarrilada i presumiblement condemnatòria.

Abans del 16 d’octubre

Tot i que la data de la sentència és una incògnita, la previsió és que arribi entre l’última setmana de setembre i la primera quinzena d’octubre. En tot cas, s’espera per abans del 16 d’octubre, dia en què caldria prorrogar la presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per complir-se dos anys del seu ingrés a la presó.

Els magistrats del Tribunal Suprem pretenen dictar per unanimitat la sentència, que a més pot servir per reactivar l’euroordre de detenció de Carles Puigdemont i els consellers que el van acompanyar en la seva fugida.

Fets, delictes i responsables

El primer que han de determinar els membres del tribunal és quins fets donen per provats. És a dir, què consideren que va passar a Catalunya a la convulsa tardor del 2017 (aprovació de les lleis de desconnexió al Parlament, referèndum unilateral d’independència, declaració de secessió...).

Aclarit aquest punt, els magistrats han de discernir si els fets que jutgen provats són constitutius de delicte i, en el seu cas, quina tipificació els correspon.

Determinat això, quedaria precisar qui va cometre aquests delictes i com hi van participar, la qual cosa donarà peu a concretar les penes per a cadascun dels acusats. El ventall proposat per les acusacions és tan ampli que en el cas d’Oriol Junqueras arriba des dels 12 anys que sol·licita l’Advocacia de l’Estat fins als 74 que reclama Vox, passant pels 25 que demana la fiscalia