PRIMER PACTE A TRES

Díaz Ayuso, nova presidenta de la Comunitat de Madrid

La candidata del PP ha rebut el recolzament de Ciutadans i Vox

3
Es llegeix en minuts
Agencias

La candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja és nova presidenta regional a l’haver rebut el recolzament en les votacions de Ciutadans i Vox, després que les tres formacions arribessin a un acord. El pacte de les tres dretes li ha permès obtenir 68 vots, un més dels que componen la majoria absoluta, davant els 64 en contra del PSOE i Unides Podem.

Les votacions s’han produït per ordre alfabètic de cadascun dels diputats i s’han pronunciat per crida pública per part de la secretària primera de la Cambra, María Eugenia Carballedo. Al final de la votació, quatre diputats han protestat perquè no se’ls havia anomenat i els ha hagut de cridar.

La parlamentària de Más Madrid Tania Sánchez ha sigut l’única que ha utilitzat el vot telemàtic al trobar-se de baixa pel seu avançat estat de gestació.

Així, complint-se 80 dies des de les passades eleccions, després de dos mesos de negociacions i amb un acord dels partits del centre dreta, avui Ayuso ha rebut la confiança de la Cambra regional per ser la dirigent madrilenya durant els pròxims quatre anys. Dilluns la popular prendrà possessió del seu càrrec i, l’endemà, seran nomenats els seus consellers.

Atacs "personals"

En el seu discurs previ, Díaz Ayuso ha parlat d’"una campanya de desprestigi" en contra seu i ha assegurat que amb ella s’havia traspassat una línia amb la seva família, "i menys amb una persona que no està en vida per defensar-se", a propòsit de les acusacions de corrupció vinculades a la trama Púnica. 

Díaz Ayuso ha afirmat que tot el que s’ha dit són "mitges veritats" i acusacions "sense tenir en compte que jo vaig fer la carrera al marge de la meva família" ni que la seva família "va crear molts llocs de treball i es va arruïnar amb la crisi". "El meu difunt pare estava malalt i era bo, honrat i treballador", ha dit.

Respecte al seu programa, durant la seva primera sessió del debat d’investidura d’aquest dimarts, Ayuso s’ha compromès amb 10 reptes basats en el "concepte bàsic de la llibertat", en el qual coincideixen, com ha dit, els tres partits que permetran la seva investidura: el PP, Ciutadans i Vox. "Assumeixo el document de Vox i el compliré" en funció dels punts que els uneixen, ha dit la candidata; per la seva banda, la representant de Vox, Rocío Monasterio, li recordava que l’havien votat "per evitar un Govern d’esquerres".

Entre les propostes firmades amb Ciutadans es troba afrontar la baixada històrica més gran d’impostos, la "millor" Educació, la conversió de Madrid "en la regió més ben digitalitzada d’Europa" i la lluita contra la solitud i la despoblació". També ha fet alguna picada d’ullet a Vox amb la "conciliació de la feina i la natalitat".

Medi ambient i sostenibilitat

També destaca la seva aposta pel medi ambient i la sostenibilitat, "la igualtat de la dona i la diversitat integradora" i l’últim, la "llibertat com a base" de la seva acció política.

En la mateixa línia, ha reconegut que aquest és un Govern que "neix del pacte", que estan cridats a la recerca "d’objectius comuns, de solucions d’ampli espectre, en què es governarà per a tothom, també per als votants dels grups" que no la recolzen.

"L’essència del programa de Govern que presento es resumeix en propostes pràctiques, viables, austeres i eficaces, que permetran que Madrid continuï sent una regió amb altes cotes de llibertat i progrés social", ha dit durant el seu discurs.

Notícies relacionades

Sobre aquest discurs, el portaveu de Ciutadans, Ignacio Aguado, ha dit que ha desgranat moltes de les mesures incloses en l’acord que van firmar i ha destacat l’"esforç important" que a partir d’ara faran per posar en marxa un Govern centre en aquest acord i que Cs és "la millor garantia" per executar els 155 punts del seu pacte amb el PP.

Ha assegurat que farà tot el que estigui a les seves mans perquè hi hagi un Govern estable a la comunitat i que ja s’ha demostrat que són capaços d’entendre’s i d’implementar cada un les seves iniciatives.

zentauroepp49438189 madrid 14 08 2019  pol tica   pleno de investidura de isabel190814185237

zentauroepp49438189 madrid 14 08 2019 pol tica pleno de investidura de isabel190814185237 / JOSE LUIS ROCA