DISCURS DE LA CANDIDATA A LA PRESIDÈNCIA

Ayuso assajarà a Madrid el pla liberal de Casado

La candidata del PP anuncia una gran rebaixa fiscal i fa picades d'ullet a Vox en els temes socials

Avisa que el Govern de Madrid estarà vigilant davant de qualsevol "concessió" a l'independentisme

undefined49428637 roca diaz ayuso monasterio aguado190813123251

undefined49428637 roca diaz ayuso monasterio aguado190813123251 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Isabel Díaz Ayuso està a punt de convertir-se en la dirigent del PP amb més poder territorial. Tret de sorpreses d’última hora, la nova baronessa del partit blau, aposta personal de Pablo Casado, serà elegida aquest dimecres presidenta de la Comunitat de Madrid, un Govern en què els populars volen posar en pràctica el pla que el president té per a tot Espanya.

El “pensament liberal”, va afirmar Ayuso aquest dimarts en el discurs d’investidura, serà el motor de l’Executiu regional: llibertat econòmica, llibertat d’elecció d’escola, llibertat d’elecció d’hospital, llibertat dels propietaris de locals de lleure i restauració... Fins i tot en 25 ocasions va utilitzar aquest terme en una al·locució en què va enunciar el programa de Govern que ha pactat amb Ciutadans i en què també va fer algunes picades d’ullet a Vox, partit del qual necessita els 12 vots per ser investida. El PP ostentarà la presidència i set conselleries i Ignacio Aguado, líder dels taronges a la regió, serà vicepresident i el seu partit dirigirà sis departaments. La ultradreta va renunciar a les seves reivindicacions i no assumirà càrrecs a l’Executiu ni veurà derogats alguns articles de les lleis autonòmiques que protegeixen el col·lectiu LGTBI malgrat que ho reclamava.

La "voracitat fiscal" del PSOE

Durant més d’una hora, Ayuso va exposar els seus 10 reptes, que són la base del’argumentari  que Casado ha desgranat l’any que fa que és president del PP. La candidata va començar amb la fiscalitat i va prometre "la rebaixa més gran de la història de la Comunitat". Després va continuar amb l’educació i la sanitat, la digitalització de la societat, l’impuls a la natalitat, la seguretat, el medi ambient, la igualtat i la lluita contra la despoblació i la solitud (context en què va anunciar la creació de l’abonament de transport gratuït per a majors de 65 anys).

Va assenyalar que la rebaixa d’impostos ha sigut "el signe d’identitat" dels governs del PP en aquesta comunitat i ho continuarà sent "perquè Ciutadans i Vox també hi estan d’acord". "Baixarem la tarifa autonòmica de l’IRPF, reduint tots els trams de la tarifa al mig punt, i fent que s’arribi a pagar fins a un 5,5% menys”, va anunciar des de la tribuna. L’aspirant conservadora va defensar aquestes iniciatives per “compensar, en la mesura possible,” va apuntar, la “voracitat fiscal” de Pedro Sánchez, ara en funcions.

La corrupció

I aquest “contrapès” a Sánchez també arribarà en un altre assumpte clau per a Casado i també per a ella, va assenyalar en dues ocasions. Ayuso serà la “representant de l’Estat” a Madrid i s’abocarà en la defensa de la unitat d’Espanya davant dels independentistes. Es veu a si mateixa com un mur de contenció davant del sobiranisme. Va proclamar que no acceptarà “cessions” ni “tripijocs” amb els sobiranistes i lluitarà perquè Madrid i la resta de comunitats siguin tractades de la mateixa manera. En concret va citar el nou sistema de finançament autonòmic, que fa anys que hauria d’actualitzar-se.

Notícies relacionades

En la seva al·locució, Ayuso va començar recordant diversos presidents que l’han precedit en el lloc, incloses Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, aquests dies a la picota perquè la fiscalia anticorrupció planteja imputar-les pel 'cas Púnica'. En una frase asèptica, sense cap tipus d’autocrítica malgrat que fa una dècada que dirigents del PP de Madrid protagonitzen escàndols, l’aspirant va afirmar que promet un Executiu de "tolerància zero davant de la corrupció". 

"Lluitar contra el masclisme, no contra els homes"

Com a gestos d’agraïment al partit ultradreta de Santiago Abascal concretament, Ayuso va assegurar que s’impulsarà la natalitat, les escoles informaran a principi de curs de tots els tallers per si algun pare no vol que el seu fill hi participi i va diluir el greu problema de les dones assassinades en mans de les seves parelles o exparelles. No va arribar a utilitzar l’expressió "violència intrafamiliar”, com fa Vox, però sí que va enunciar que "qualsevol persona pot ser víctima de maltractament” i es va comprometre a "lluitar contra el masclisme i qualsevol abús o discriminació, no contra els homes”. A la portaveu de Vox a l’Assemblea, Rocío Monasterio, aquestes picades d’ullet li van semblar escasses i li va demanar que aquest dimecres intenti agradar també als votants de la formació d’Abascal i no només als del PP. La dirigent ultra ja ha advertit que, després de la votació, passarà a la “dura” oposició.